Odrasli

OVE VRSTE RIBE IZBEGAVAJTE DA KUPUJETE: Imaju više štete nego koristi, mogu izazvati upale i srčana oboljenja! (FOTO)

Ne ugrožavajte svoje zdravlje.

24.09.2024 13:32

OVE VRSTE RIBE IZBEGAVAJTE DA KUPUJETE: Imaju više štete nego koristi, mogu izazvati upale i srčana oboljenja! (FOTO)
Shutterstock

Riba je često sinonim za zdravu ishranu. Servirana uz svežu zelenu salatu ili povrće kuvano na pari, čini se kao idealan obrok. Međutim, da li je svaka riba zaista toliko zdrava koliko mislimo? Stručnjaci upozoravaju da određene vrste ribe, koje su široko dostupne na našem tržištu, mogu imati negativan uticaj na zdravlje, izazivajući upale, srčana oboljenja i povećanje lošeg holesterola.

Dok riba predstavlja bogat izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina D, E, A, kao i minerala, nisu sve vrste ribe podjednako korisne. Stručnjaci preporučuju da biramo vrste kao što su skuša, haringa, bakalar, losos, sardine i tunjevina, koje su bogate hranljivim materijama. Poreklo ribe igra ključnu ulogu, a ove specijalno zaobilazite u širokom krugu.

Pangasius: Popularna, ali opasna

Jedna od vrsta ribe koja izaziva zabrinutost je pangasius, slatkovodna riba poreklom iz Vijetnama. Iako popularna zbog svog delikatnog ukusa, uzgoj pangasiusa vrši se, navodno u "užasnim uslovima". Uzgajivači koriste hormonske injekcije kako bi stimulisali rast ribe, dok se ona hrani smešom ribljeg brašna i soje. Takođe se smatra prilično "prljavom ribom", što dovodi do sumnjivog kvaliteta koji na kraju završava na našem stolu.

Tilapija: Zagađene vode i loši uslovi uzgoja

Tilapija, još jedna azijska slatkovodna riba, poznata je po uzgoju u zagađenim rezervoarima i tretiranju hormonima radi brzog razvoja. Iako na prvi pogled deluje bezopasno, tilapija sadrži velike količine arahidonske kiseline iz omega-6 grupe, što može izazvati upale i srčana oboljenja. "Redovna konzumacija tilapije povezana je sa povećanjem rizika od starenja ćelija," upozoravaju stručnjaci.

Nilski smuđ i riba leptir: Više štete nego koristi

Iako bogat proteinima i vitaminom A, nilski smuđ sadrži veoma malo omega-3 masnih kiselina i visok nivo palmitinske kiseline, koja doprinosi povećanju lošeg holesterola (LDL). S druge strane, riba leptir, nosi rizik zbog neprobavljivih voskovih estara - mirisa, što može izazvati dijareju, mučninu i povraćanje.

Škampi: Nečistoća i povećanje holesterola

Škampi su popularni zbog svog bogatog ukusa i visokog sadržaja proteina, ali uslovi masovnog uzgoja su često sporni. "Mnogi ljudi zaboravljaju da očiste škampe pre jela," upozorava stručnjak, što dovodi do konzumacije nečistoća koje mogu sadržati mulj iz creva. Pored toga, škampi su povezani sa povećanjem nivoa lošeg holesterola.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)