Odrasli

UKOLIKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA - U RIZIKU STE OD SRČANIH BOLESTI: Bez panike, ove 4 navike mogu vam spasti život!

Neka budu deo vaše svakodnevne rutine.

14.09.2024 17:20

UKOLIKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA - U RIZIKU STE OD SRČANIH BOLESTI: Bez panike, ove 4 navike mogu vam spasti život!
Shutterstock

Srčane bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti širom sveta, a za dame koje ulaze u 50-te, ovaj rizik postaje još izraženiji. Kako žene prolaze kroz menopauzu, njihov organizam prolazi kroz značajne promene, uključujući pad nivoa hormona poput estrogena, što dovodi do povećanog rizika od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i holesterola, kao i povećanja telesne mase. Ipak, stručnjaci ističu da određene svakodnevne navike mogu pomoći u smanjenju ovog rizika.

Redovna fizička aktivnost 

Jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja srca kod žena je fizička aktivnost, naročito trening snage. Kako žene prolaze kroz menopauzu, one često primećuju promene u sastavu tela, poput gubitka mišićne mase i povećanja telesne masti. Trening snage, čak i umereni, može značajno doprineti boljem metaboličkom zdravlju, a time i zdravlju srca.

Shutterstock

Vodite računa o svom zdravlju posle 50-te

Vlakna - saveznik u borbi protiv holesterola

Prehrana bogata vlaknima igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Istraživanja pokazuju da rastvorljiva vlakna, poput onih prisutnih u voću, povrću, pasulju, integralnim žitaricama, pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Navodno, dnevni unos vlakana od najmanje 25 grama može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 20 odsto.

Omega 3 masti 

Omega 3 masne kiseline, prisutne u ribi poput lososa, sardina i haringe, pomažu u očuvanju zdravlja srca. Studije su pokazale da osobe koje jedu ribu nekoliko puta nedeljno imaju gotovo duplo manji rizik od smrtnosti izazvane srčanim bolestima. Omega 3 masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi, pomažu u regulaciji krvnog pritiska i smanjuju upale. 

myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Neka na vašoj trpezi sve češće bude riba

Kvalitetan san

Mnoge žene u postmenopauzi suočavaju se s problemima sa spavanjem, što može dodatno povećati rizik od srčanih bolesti. Nedostatak sna, posebno manje od šest sati noću, može dovesti do značajnih problema sa zdravljem srca, uključujući povećan rizik od koronarne bolesti. Loš san utiče na celokupno zdravlje organizma i može otežati održavanje zdrave telesne mase. 

Ukoliko imate poteškoća sa snom, važno je obratiti pažnju na higijenu sna i potražiti savete stručnjaka kako bi se poboljšao kvalitet noćnog odmora.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)