Odrasli

SESTRA KEJT MOS SE PREDOZIRALA, LEK ZA DIJABETES KORISTILA DA BI SMRŠALA: "Radije bih umrla nego ga uzela opet!" (VIDEO)

"Lice mi se grčilo, nisam mogla da pomerim ruke!"

14.09.2024 16:30

SESTRA KEJT MOS SE PREDOZIRALA, LEK ZA DIJABETES KORISTILA DA BI SMRŠALA: "Radije bih umrla nego ga uzela opet!" (VIDEO)
Geisler-Fotopress GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Manekenka Loti Mos (26), sestra Kejt Mos, otkrila je da je hitno prebačena u bolnicu nakon uzimanja visoke doze leka Ozempik. Ozempik je inovativni lek protiv dijabetesa tipa dva koji ne samo da reguliše nivo insulina u krvi nego i pomaže u mršavljenju kod pacijenata koji su zbog problema sa šećerom imali i problem sa gojaznošću.

Upravo tako je lek za dijabetes postao popularan zbog svojih efekata na gubitak težine. Loti je u emotivnom obraćanju na svom podkastu "Dream On" opisala svoje bolno iskustvo, upozorivši javnost na opasnosti nepravilne upotrebe ovog leka. Ona je priznala da je, nezadovoljna svojom težinom, počela koristiti Ozempik pre nekoliko meseci, ali ubrzo je doživela ozbiljne zdravstvene probleme.

 

 

Naime lekari su procenili da je ona uzimala dozu leka koja je bila namenjena za ljude koji imaju 100 ili više kilograma, dok je ona imala oko 60. 

- Nikada se nisam osećala gore u životu. Nakon samo dve nedelje uzimanja leka, moj organizam je reagovao burno - povraćanje, dehidracija i na kraju hitna hospitalizacija. Uzimanje Ozempika da bih smršala, je bila najgora odluka koju sam ikad donela. To nije bilo kao da odeš kod doktora i on ti prepiše lek nakon provere tvog zdravstvenog stanja - istakla je ona, a o tome je pisao i Independent.

Loti je objasnila da je lek nabavila preko prijatelja, umesto da joj ga prepiše lekar nakon odgovarajućih analiza. Uzimanje veće doze od preporučene može imati opasne posledice, što je Loti osetila na svojoj koži. U samo dve nedelje smršala je sa 60 kg na 53 kg, ali upozorava da to nije bio zdrav gubitak težine. Zbog ozbiljne dehidracije, manekenka je u tri ujutru otišla u bolnicu, gde je doživela napad. 

 

 

- Radije bih umrla nego ga koristila opet! Bilo je užasno. Lice mi se grčilo, telo mi je bilo napeto, a nisam mogla ni da pomerim ruke. To je jedna od najstrašnijih stvari koje su mi se ikada dogodile. Nadam se da će moje iskustvo poslužiti kao lekcija drugima. Ozempik nije namenjen kao lek za gubitak težine. Ovo ne bi trebalo da bude trend. Gde je nestala pozitivna slika o telu - poručila je.

Ovaj incident naveo ju je da javno progovori o rizicima upotrebe Ozempika za mršavljenje, naglašavajući da je lek prvenstveno namenjen dijabetičarima. Ozempik deluje tako što usporava pražnjenje želuca i reguliše nivo šećera u krvi, stvarajući osećaj sitosti. Međutim, FDA je upozorila na ozbiljne nuspojave, uključujući rizik od tumora štitne žlezde, pankreatitisa, problema sa bubrezima i suicidalnih misli.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)