Odrasli

BRZI TEST KOJI ZA 15 MINUTA OTKRIVA RAK PROSTATE: Revolucija u postavljanju dijagnoze - čak i pre pojave simptoma!

Rano otkrivanje ovog tumora je ključno za njegovo lečenje.

04.09.2024 11:22

BRZI TEST KOJI ZA 15 MINUTA OTKRIVA RAK PROSTATE: Revolucija u postavljanju dijagnoze - čak i pre pojave simptoma!
Shutterstock

Prema zvaničnim podacima u Srbiji godišnje od raka prostate oboli oko 2.300 muškaraca, a oko 1.000 premine. Rak prostate je u Srbiji na trećem mestu po učestalosti, iza tumora pluća i debelog creva kod naših muškaraca. Kako ističu urolozi, preventivni pregledi i rano otkrivanje ovog tumora je ključno za njegovo lečenje.

Novi test

Revoluciju u postavljanju dijagnoze raka prostate, koji najčešće pogađa starije muškarce posle 50 godine života, stiže iz Velike Britanije. Novi test koji su patentirali naučnici sa Univerziteta Aston u Birmingemu može da otkrije rak prostate za 15 minuta sa čak 90 odsto tačnosti, tvrde stručnjaci, a piše The Sun.

Naučnici sa razvili novu metodu koja analizira kristalne strukture u dehidriranoj krvi. Profesor Igor Meglinski objasnio je da je u pitanju neinvazivna tehnika koja može da otkrije tumor prostate pre nego što se pojave prvi simptomi. 

- Ovo je ogroman napredak koji otvara nove puteve za dijagnozu i praćenje raka, što predstavlja značajan korak u medicini i onkologiji. Svakom pacijentu se pristupa potpuno personalizovano - rekao je on.

shutterstock.com

Novi test detektuje bolest iz krvi i potpuno je neinvazivan

Prema rečima prof. Meglinskog čitav proces od uzimanja krvi do gotovih rezultata koji uključuje i sušenje krvi traje maksimalno 15 minuta. 

Standardni test krvi koji meri nivoe proteina (prostata-specifični antigen PSA) koji je sad u upotrebi nije dovoljno tačan. Zbog toga je za postavljanje dijagnoze neophodno uraditi rektalni pregled i biopsiju tkiva, koji su vrlo  neprijatni i invazivni. 

U studiji, koja je objavljenja u časopisu Scientific Reports, tim naučnika je analizirao 108 uzoraka suve krvi od zdravih dobrovoljaca i pacijenta sa rakom prostate. Istraživači su ispitali proteinske strukture u uzorcima krvi koristeći tehniku poznatu kao nova rekonstrukcija slike zasnovana na polarizaciji.

Oni su se fokusirali na to kako proteini menjaju svoj 3D oblik i spajaju se tokom ranih stadijuma bolesti, sprovodeći detaljnu analizu sloj po sloj suvih razmaza krvi. Prema rečima istraživača ovaj korak je ključan za identifikaciju značajnih razlika između zdravih i kanceroznih uzoraka.

- Omogućavajući ranije i preciznije otkrivanje raka prostate naš test krvi ima potencijal da značajno poboljša ishode i stopu preživljavanja za mnoge pacijente - poručio je prof. Meglinski.

Kako je on naglasio, u slučaju da se bolest otkrije na vreme, odnosno u prvoj ili drugoj fazi pacijent može da preživi 15 i više godina uz adekvatno lečenje. Rezultati novog testa su još uvek preliminarni, pa su prema rečima prof. Igora, potrebna veća klinička ispitivanja da bi se potvrdio potencijal novih testova. 

Simptomi raka prostate

Rak prostate najčešće se javlja kod zrelih muškaraca i što su stariji rizik za pojavu ovog oboljenja se povećava. Uzrok pojave raka prostate nije poznat, ali je primećeno da osobe koje su u porodici imale ovu bolest imaju značajno veći rizik od pojave ovog oboljenja.

Shutterstock

Rak prostate najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina

Najčešći simptomi su:

  • Učestalo mokrenje
  • Otežano započinjanje mokrenja
  • Učestalo noćno mokrenje
  • Nemogućnost zadržavanja mokraće (inkontinencija mokraće)
  • Osećaj potrebe za urgentnim uriniranjem
  • Krv u mokraći
  • Krv u spermi
  • Bol u maloj karlici
  • Osećaj težine u maloj karlici
  • Bol u kostima

BONUS VIDEO:

Komentari (0)