Odrasli

NAKON OVOG SIMPTOMA SAZNALA DA IMA RAK VELIČINE RAGBI LOPTE: Izvadili joj pola organa, od traume se još nije oporavila

Sada devojka upozorava druge.

29.08.2024 08:30

NAKON OVOG SIMPTOMA SAZNALA DA IMA RAK VELIČINE RAGBI LOPTE: Izvadili joj pola organa, od traume se još nije oporavila
Printscreen/Instagram/keeshawalden

Keša Valden, iz Norfolka, počela je da oseća bolove na levoj strani tela početkom 2023. godine, sa 26 godina. Ali do marta je iskusila mučne bolove u donjem delu stomaka i neredovne menstruacije. Ipak, tvrdila je da joj je lekar opšte prakse rekao da jednostavno treba da pazi šta jede i da vežba. Tek nakon što su se njeni simptomi pogoršali, u septembru su je poslali na ginekologiju jer su verovali da ima cistu. Zapravo, imala je tumor veličine 26 cm - otprilike veličine lopte za ragbi. Međutim, naknadni pregledi u februaru pokazali su da se njen rak proširio, sa novom masom u karlici i abnormalnim tkivom na plućima.

Dijagnostikovan joj je mucinozni adenokarcinom — toliko retko da čini samo tri procenta svih slučajeva raka jajnika — i tada su morali da joj uklone oba jajnika, matericu, slepo crevo i grlić materice.

Shutterstock

Bol na kevoj strani tela bio je jedan od simptoma

- Zbog zakasnele dijagnoze, obaveštena sam da je histerektomija moja jedina opcija za preživljavanje, i da sumnjaju da je rak u stvari bio u trećem, potencijalno četvrtom stadijumu. Rečeno mi je da su mi svi pregledi u redu i da je sve zdravo, uprkos tome što me lekar opšte prakse nikada nije video lice u lice, i rečeno mi je da pazim šta jedem i vežbam jer je moj BMI savršen, ali obim struka je bio veoma veliki. Jedan od najštetnijih načina na koji su me doktori iznervirali bio je kada su više puta odbacili moje simptome, uprkos tome što su im govorili koliko su jaki moji bolovi i nelagodnost - rekla je piše Daily Mail i dodala:

- Ovo me je navelo da posumnjam u sopstveno iskustvo i odložilo odgovarajuću dijagnozu i lečenje koje su mi bile potrebne. Rečeno mi je da sam premlada da bih imala ozbiljno stanje, posebno kada je u pitanju nešto poput raka jajnika. Moja zabrinutost je odbačena i bila sam ubeđena da zbog mojih godina verovatno nema razloga za brigu zbog mojih simptoma. Ova pretpostavka je dovela do značajnog kašnjenja. Bilo je trenutaka kada su doktori implicirali da su moji simptomi posledica lošeg načina života, ne uzimajući u obzir druge mogućnosti. Oni bi sugerisali da samo treba da jedem bolje, da vežbam više ili da se opustim, zbog čega sam se osećala odgovorno za sopstvenu patnju i sprečila ih da dublje sagledaju pravi uzrok.

Rekla je da joj je jasno da doktori nemaju uvek odgovor na sve.

- Ponekad lekari nemaju sve odgovore. Ovo me je ostavilo još više uznemirenu.

Rak jajnika se često dijagnostikuje kasno jer su simptomi nejasni i mogu uključivati loše varenje, bol u karlici ili stomaku, gubitak apetita, zatvor i potrebu za češćem mokrenjem. Oko 93 odsto žena sa dijagnozom živi pet godina ili više ako se primeti u najranijoj fazi, u poređenju sa samo 13 odsto dijagnostikovanih u četvrtoj fazi. Treći stadijum znači da se rak proširio izvan karlice u trbušnu duplju ili u limfne čvorove.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)