Odrasli

GLOGOVAC JE PREMINUO 2 MESECA NAKON SAZNANJA DA IMA RAK: Kada su se ovi znaci pojavili bilo je prekasno za reakciju

Povedite računa o ovim simptomima.

26.08.2024 16:50

GLOGOVAC JE PREMINUO 2 MESECA NAKON SAZNANJA DA IMA RAK: Kada su se ovi znaci pojavili bilo je prekasno za reakciju
Antonio Ahel/ATAImages

U proseku, dnevno, šesnaestoro ljudi sazna da boluje od karcionoma pluća, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku, navodi Plućna bolnica Zrenjanin.

Tanjug/AP

Simptomi bolesti od koje je preminuo Glogovac

Legendarni glumac Nebojša Glogovac, poznat po svojim brojnim ulogama na filmu, pozorištu i televiziji, napustio nas je pre šest godina u svojoj 49. godini života. Ostavio je iza sebe porodicu koju čine supruga Milica, ćerka Sunčica, sinovi Gavrilo i Miloš. Njegova smrt je ostavila veliku prazninu u srpskoj glumačkoj zajednici i među obožavaocima njegovog rada. U decembru 2017. godine, javnost je saznala da Nebojša Glogovac boluje od raka pluća, što je bio šok za mnoge. Glumac je odlučio da potraži pomoć na jednoj klinici u Nemačkoj, ali nažalost, nije uspeo da pobedi ovu opaku bolest. Simptomi bolesti su se pojavili kasno, a rak je zahvatio i jetru, što je onemogućilo operativni zahvat. Nebojša Glogovac je ostavio neizbrisiv trag u svetu glume. Njegove uloge su bile izuzetno snažne i emotivne, a njegov talenat je bio neprikosnoven. Publika ga pamti po ulogama u filmovima "Klopka", "Sutra ujutru", "Kad porastem biću Kengur" i mnogim drugim ostvarenjima. Takođe, njegovo pozorišno delovanje ostavilo je dubok trag u istoriji srpskog pozorišta.

Simptomi raka pluća

Rani stadijumi raka pluća ne izazivaju uvek simptome. Kada se rani simptomi pojave, oni mogu uključivati kratak dah, kao i neočekivane simptome, kao što je bol u leđima. Bol u leđima može se javiti kada tumori izazivaju pritisak u plućima ili kada se šire na kičmenu moždinu i rebra.

Drugi rani znaci raka pluća mogu uključivati:

  • kašalj koji traje ili se pogoršava
  • iskašljavanje sluzi ili krvi
  • bol u grudima koji se pogoršava kada duboko dišete, smejete se ili kašljate
  • promuklost
  • piskanje
  • slabost i umor
  • gubitak apetita i gubitak težine
  • ponavljajuće respiratorne infekcije kao što su pneumonija ili bronhitis, piše Healthline

Danas, Nebojšin sin Gavrilo se oženio i to u strogoj tajnosti u Hrvatskoj, a tu informaciju je potvrdila njegova majka Mina Glogovac.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)