Odrasli

DA, LUBENICE MOGU DA EKSPLODIRAJU, AKO OVO PRIMETITE, ODMAH JE BACITE! Ne igrajte se sa zdravljem po velikoj vrućini!

Omiljeno letnje osveženje može da bude i opasno.

15.08.2024 07:01

DA, LUBENICE MOGU DA EKSPLODIRAJU, AKO OVO PRIMETITE, ODMAH JE BACITE! Ne igrajte se sa zdravljem po velikoj vrućini!
shutterstock.com

Iako zvuči čudno, lubenice zaista mogu da eksplodiraju i to se relativno često dešava naročito po velikoj vrućini. Zbog toga je veoma važno da prilikom kupovine otvorte četvore oči, i nikako ne pazarite lubenice koje imaju i najmanje oštećenje!

Doktor Kit Šnajder, profesor na Univerziteteu Florida, navodi da je vrućina glavni razlog za pucanje lubenica.

- Ako je voće oštećeno, počinje da fermentiše, a tokom fermentacije se oslobađaju gasovi što dovodi do povećanja unutrašnjeg pritiska u lubenici, i to može prouzrokovati pucanje, pa čak i eksploziju - navodi Šnajder koji dodaje da se ista stvar dešava tokom pravljenja vina ili piva.

Shuterstock

Ako primetite belu penu, odmah bacite lubenicu

 

- Ono na šta obavezno morate da obratite pažnju je pena koja počinje da curi iz lubenice... U drugim malo bezazlenijim slučajevima, kada zasečete lubenicu, ona počinje da puca i pre nego što je "otvorite" - napominje Šnajder.

On savetuje da se lubenica, ako je cela, obavezno drži u frižideru, kao i da je odmah bacite ako primetite penu koja izlazi iz nje. 

- Tada je jasno da se lubenica pokvarila, i ne igrajte se sa zdravljem. Ako ste u dilemi, moj predlog je da se oslonite na svoje čulo mirisa. Nos će nam najbolje reći da li je neka hrana bezbedna za jelo ili ne. Ukoliko voće neprijatno miriše, sigurno je trulo. Imajte poverenja u svoj nos, zaključio je doktor, prenosi Today.com.

BONUS VIDEO: 

 

 

Komentari (0)