Odrasli

OVAKO IZGLEDA POKVARENA LUBENICA I MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNA! Čak i u frižideru je sklona kvarenju

I ona ima svoj rok trajanja.

25.07.2024 12:50

OVAKO IZGLEDA POKVARENA LUBENICA I MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNA! Čak i u frižideru je sklona kvarenju
Profimedia.rs

Bez lubenice nema pravog osveženja po velikoj vrućini, ali vodite računa da i lubenica ima rok trajanja, kao i da može da bude veoma opasna po zdravlje, ako je pojedete kada se pokvari. Zbog toga stručnjaci apeluju da pre konzumacije obratite pažnju na nekoliko važnih detalja.

Jedna od najvećih zabluda je da lubenica ne može da se pokvari ako se čuva u frižideru, i to je tačno, ali samo ako se radi o celoj lubenici. Kada je isečemo i stavimo u frižider, ona će "izdržati" samo nekoliko dana.

U idelanom slučaju, ako se čuva na četiri stepena Celzijusa u hermetički zatvorenoj posudi, ona može da ostane sveža tri do pet dana.

Kako da prepoznate pokvarenu lubenicu?

Ukoliko je lubenica isečena i stoji u frižideru, svaki put proverite da li je sveža pre nego što je servirate.

Najvažnije je da proverite stanje glavnog dela ili "mesa" koje mora da bude čvrsto i hrskavo. Dobar pokazatelj je i tečnost koja se skuplja na dnu posude. Ako vidite da se sok pretvorio u sluz, odmah bacite tu lubenicu.

Miris - ako je sveža, ona ima prijatan, blag i slatkast miris. Ako miriše kiselkasto, neprijatno, najbolje je da je bacite.

Shuterstock

Pokvarena lubenica može da bude veoma opasna

 

Ako i dalje niste sigurni, možete da probate komadić lubenice, ako je ukus kiselkast ili osećate neprijatan ukus u ustima kad lubenicu progutate, ona nije više za jelo, navodi jozmahal.com.

Simptomi koji pokazuju da ste pokvarili stomak bajatom lubenicom:

  • grčevi i bolovi u stomaku
  • dijareja – česta, meka ili vodena stolica
  • mučnina i povraćanje
  • temperatura - povišena telesna temperatura, pojačano znojenje, drhtavica
  • glavobolja
  • slabost.

Simptomi su najčešće izazvani bakterijama koje se pojavljuju u pokvarenoj hrani, a to mogu da budu salmonela, ešerihija koli ili listerija. Ukoliko su tegobe izuzetno jake, potražite pomoć lekara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)