Odrasli

AKO SU VAM STOPALA LEDENA ČAK I PO VRUĆINI, TO MOŽE DA BUDE ZNAK ZA UZBUNU: Evo koji su mogući razlozi

Neprijatan problem koji ume da bude veoma iritantan.

03.08.2024 17:10

AKO SU VAM STOPALA LEDENA ČAK I PO VRUĆINI, TO MOŽE DA BUDE ZNAK ZA UZBUNU: Evo koji su mogući razlozi
Pavel Muravev / Alamy / Alamy / Profimedia

Samo ljudi kojima su stopala stalno ledena, i zimi i leti, znaju koliko je ovo neprijatno osećanje. Mnogi ovo stanje pripisuju lošoj cirkulaciji, ali hladnoća u stopalima može da bude i znak mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su dijabetes ili anemija. 

Loša cirkulacija u stopalima može da bude prouzrokovana različitim faktorima, a jedan od ključnih je nakupljanje masnih naslaga u arterijama koje vode do donjih ekstremiteta.

Prema rečima doktora Danijela Despresa, kako se arterije udaljavaju od srca i ulaze u noge i stopala, postaju sve manje i podložnije začepljenju. Ovo stanje može da dovede do osećaja hladnoće u stopalima, posebno zbog činjenice da su arterije koje vode prema stopalima najmanje i često prve pogođene lošom cirkulacijom.

Rizični faktori 

Pušenje, visok krvni pritisak, povišeni holesterol, dijabetes, hipotireoza i starosti predstavljaju rizične faktore za pojavu loše cirkulacije.

Shutterstock

Ledena stopala su veoma neprijanta pojava

Dijabetes može da dovede do oštećenja živaca i neuropatije, što može uzrokovati osećaj hladnoće u stopalima, dok hipotireoza može uticati na telesni metabolizam i kontrolu telesne temperature.

Takođe, nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, čija su jedna od nuspojava hronično hladna stopala.

Moguća rešenja i prevencija

Ukoliko se suočavate sa lošom cirkulacijom u stopalima, jednostavne aktivnosti poput hodanja, kružnih pokreta zgloba i savijanja prstiju mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi, prenosi popsugar.com.

Takođe, masaža stopala može biti sjajan način da povećate protok krvi i zagrejete stopala. Međutim, dr Despres naglašava da je poseta lekaru najbolje rešenje ukoliko je problem konstantan, kako bi se utvrdio tačan uzrok i odredio odgovarajući tretman.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)