Odrasli

OVE PROMENE NA STOPALIMA MOGU DA BUDU ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Pogledajte svoje noge, na njima se sve vidi

Da li ste čuli za izreku da su stopala ogledalo našeg zdravlja?

13.07.2024 18:30

OVE PROMENE NA STOPALIMA MOGU DA BUDU ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Pogledajte svoje noge, na njima se sve vidi
Shutterstock

Od dijabetesa do srčanih problema, prvi simptomi mnogih bolesti će se prvo pojaviti na stopalima. Zato, doktor Babak Ašrafi savetuje da redovno pregledate stopala, jer rana dijagnoza potencijalne bolesti, može da bude veoma važna za vaše zdravlje.

- Vaša stopala su ogledalo zdravlja unutrašnjih organa i sistema i zbog toga su ona ključan deo redovnih zdravstvenih pregleda - objasnio je Ašrafi i ukazao na koje simptome naročito treba obratiti pažnju.

Promena boje kože

- Promena boje može da bude znak brojnih zdravstvenih problema. Plava ili čjubičasta koža je obično znak hladnoće, ali može da ukaže i na lošu cirkulaciju i probleme sa srcem. Periferne vaskularne bolesti, koje prouzrokuju dijabetes ili pušenje, mogu da dovedu do blokade krvnih sudova u petama i stopalu - navodi Ašraf i dodaje:

- Takođe, crveno stopalo može da bude izazvano alergijskom reakcijom, ali infekcijom kao što je celuliti, koju izaziva bakterija ili gljivica koja u telo ulazi kroz male otvore na koži. Uobičajeni znakovi su upala, crvenilo, bol i neprijatan miris. Potražite pomoć lekara ako ovo potraje. 

Shutterstock

Ukočenost i peckanje mogu da budu neprijatni

 

Oticanje

- Ovo je klasičan simptom povrede članka. Podignite nogu i probajte da je ne opterećujete. Do oticanja dolazi kada je tečnost blokirana u telu, najčešće u nogama i stopalima. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može da dovede do bolnog otoka, koji zajedno sa drugim simptomima kao što su umor, teško disanje i ubrzan rad srca, može da bude znak ozbiljnih problema, kao što je srčani udar - upozorava Ašraf.  

Ukočenost i peckanje

- Ukočenost i peckanje i osećanje kao da vam neko zabada iglice u noge, obično se javlja ako ste dugo vremena u istom položaju. Međutim, ovo mogu da znakovi dijabetičke neuropatije, oštećenja nerva koje je izazvano dijabetesom. To se dešava pod uticajem visokog nivoa šećera u krvi - priča doktor.

Promene na koži i noktima

- Debeli žuti nokti mogu da budu znakovi gljivične infekcije. Suve, ispucale pete mogu da budu izazvane dugim stajanjem i neodgovarajućom obućom. U nekim slučajevima ovi simptomi mogu da ukažu na poremećaj u funkcionisanju štitne žlezde - zaključio je Babak Ašrafi, prenosi Daily Star. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)