Kao brzo rešenje, supa iz kesice je prvi izbor mnogih. Međutim, lekari upozoravaju da morate da budete svesni šta se sve nalazi u ovim instant rešenjima, kao i da vodite računa koliko često konzumirate supu iz kesice.
Istina, supa iz kesice je i zimi i leti ekspresno rešenje za unošenje elektrolita. Jedu ih sve generacije, ali stručnjaci navode da one mogu da prouzrokuju niz zdravstvenih problema.
Nadimanje i problemi sa varenjem
Utvrđeno je da ova vrsta supe ostaje duže od prosečnih od dva do četiri sata u crevima, čime otežava varenje i izaziva nadimanje i gasove.
Previše soli
Svaka instant supa sadrži velike količine soli, koja poboljšava ukus, a predstavlja i glavni konzervans. Prevelika količina soli može da dovede do problema sa bubrezima i povišenim pritiskom.
Konzervansi
So nije jedini konzervans, tu je i skrob, šećer i masni prah. Šečer i masni prah mogu da prouzrokuju gojenje.
Prerađena hrana
Supa iz kesice prolazi kroz nekoliko hemijskih procesa da bi zadržala ukus i testuru. U tom procesu se gubi nutritivna vrednost, a dodaju se masti i šećeri. Procesirana hrana se najčešće dovodi u vezu sa bolestima srca i visokim pritiskom.
Kukuruzni skrob
Kukuruzni skrob se koristi kao sredstvo za zgrušavanje, ali to nije dobro po zdravlje i može da dovede do povećanog šećera u krvi i gojaznosti, piše Timesofindia.indiatimes.com.
Koliko puta smete da jedete supu iz kesice?
Ako jedete supe iz kesice dva-tri puta nedeljno, to nije dobro. Izbegavajte često konzumiranje ovih supa.
Komentari (0)