Odrasli

OVO JE JASAN ZNAK ZA SRČANI UDAR, A MNOGI GA IGNORIŠU: Većina misli da ima stomačne probleme - situacija je daleko gora!

Iako ga često mnogi osete, ukoliko ide sa drugim simptomima, može biti fatalan.

23.07.2024 08:31

OVO JE JASAN ZNAK ZA SRČANI UDAR, A MNOGI GA IGNORIŠU: Većina misli da ima stomačne probleme - situacija je daleko gora!
Shutterstock

Srčani udar je vodeći uzrok kardiovaskularnih problema i medicinski problem koji mnogi nažalost ne znaju da prepoznaju. Iako su neki osnovni simptomi poput kratkog daha i bola u grudima neki od pokazatelja srčanog udara, postoje simptomi koji su "prikriveni" i koje vezujemo često za druge bolesti.

U emisiji "Today" Kentris Holiman, edukator za zdravlje srca iz Džordžije, podelila je svoje iskustvo kada je preživela srčani udar i rekavši da postoje simptomi koje smatramo benignim, a koji su nju pratili.

Ova žena je neposredno pre srčanog udara osetila, mučninu, povraćanje i blagi pritisak u grudima. Iako je mučninu povezivala sa obrokom, odnosno večerom prethodne noći, nije pomislila da je po sredi jasan medicinski problem.

Kao i ona i mnogi drugi nisu svesni da su stomačni simptomi često povezani sa srčanim udarom. Kardiolog dr Šon Hefron  objašnjava da mučnine nisu neuobičajene tokom infarkta i da sve zavisi od toga koji je krvni sud u srcu zahvaćen.

shutterstock.com

Uobičajeni simptom srčanog udara je bol u grudima

Kod žena se drugi simptomi manifestuju u vidu bola u vilici, tupom osećaju nelagodnosti u grudima, bolu u gornjem delu stomaka, bolu u leđima i preteranom umoru. Stručnjaci ističu da mnogi zamišljaju taj medicinski problem kao "hvatanje za grudi i pad na zemlji, poput scena u filmovima", dok to može biti daleko suptilnije, prenosi BuzzFeed.

Kako znati da je mučnina simptom srčanog udara?

Doktor Hefron napominje da je retko da mučnina bude jedini simptom srčanog udara. U Holimanovoj situaciji je prateći simptom bio i pritisak u grudima

- Samo mučnina je daleko od najčešćeg uzroka srčanog udara. Trovanje hranom, stomačni problemi i bolest kretanja  su mnogo češći krivci.  - kaže on.

Shutterstock

Mučnina je manje poznat simptom kod srčanog udara i često ga mnogi pripisuju stomačnim problemima

Doktor napominje da ne paničite ako osetite mučninu, međutim da je to dovoljan alarm ako ga prate i simptomi slični srčanom udaru, poput bola u grudima, lupanje srca ili vrtoglavica. Ovo je posebno važno za grupu koja je posebno u opasnosti, a to su oni sa visokim krvnim pritiskom, visokim holesterolom i dijabetesom. 

Kako održati srce zdravijim?

Najbolje prakse prema rečima doktora su raznovrsna ishrana, voće, povrće i nemasni proteini, zatim dovoljno vežbanja, upravljanje faktorima kao što su visok krvni pritisak ili holesterol, dovoljno sna i nepušenje. Sva ova ponašanja mogu pomoći u očuvanju zdravog srca.

Ukoliko imate bilo kakvih sumnji, najbolje je da se javite lekaru na pregled. Doktor Hefron dodaje da u svakom slučaju, samo mučnina nije jedini simptom. Poseta lekaru je posebno važna za one koji su dodatno u riziku od kardiovaskularnih bolesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)