Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA U TELU 5 SEKUNDI NAKON ŠTO POMIRIŠETE SLANINU? Neurolozi otkrili OVO o omiljenoj srpskoj poslastici

Decenijama već traje rasprava da li je slanina zdrava ili ne.

13.07.2024 07:30

ŠTA SE DEŠAVA U TELU 5 SEKUNDI NAKON ŠTO POMIRIŠETE SLANINU? Neurolozi otkrili OVO o omiljenoj srpskoj poslastici
Shutterstock

Jedni se "kunu" u nju, kod drugih je na listi nepoželjnih namirnica. Međutim, i jedne i druge će verovatno iznenaditi podatak da su neurolozi posle velikog istraživanja utvrdili da je dovoljno samo da pomirišete slaninu, da biste se osećali bolje!

Ljubitelji slanine su konačno zadovoljni. Naime utvrđeno je da postoji čak 150 različitih mirisa slanine, i većina njih ima pozitivan efekat na organizam.

Sam miris slanine podstiče skok produkcije hormona sreće, serotonina i dopamina. Samim tim, poboljšava se i raspoloženje, a ako vam je slanina deo standardnog doručka, nasmejani ćete ući u novi dan.

Neurolog Hugo Fereira sa Univerziteta u Lisabonu navodi da slanina pomaže u komunikaciji između mozga i creva, i da ova vrsta mesa može da podstakne varenje i ojača imuni sistem.

shutterstock.com

Ko bi odoleo hrskavoj slanini?

 

- Analizirali smo brojne studije u vezi sa slaninom i utvrdili smo da senzorni i nutritivni elementi mogu, kao deo balansirane dijete, da povećaju kognitivne sposobnosti čoveka. Kao deo mediteranske dijete, slanina je povećala brzinu funkcionisanja mozga i obradu emocija - izjavio je Fereira.

On je dodao da uživanje u hrani, kao i njenom mirisu, može da poveća proizvodnju dopamina, koji je ključan za osećanje motivacije i zadovoljstva, piše The Sun.

- Što se veze između creva i mozga tiče, ispostavilo se da kada se dobro osećamo zbog pojačane doze dopamina, to stimuliše nervne kanale koji se stručno zovu "mezokortikolimbik" i "nigrostrital". U suštini, to znači srećna creva, srećan i mozak - zaključio je Fereira.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)