Odrasli

SRBI MASOVNO PIJU VITAMINE, A NE ZNAJU JEDNO: Nova studija otkriva njihovu povezanost sa rizikom od preuranjene smrti

Jedna studija otkriva da sve tablete koje viđamo na reklamama ne garantuju zdravlje ni dug vek.

05.07.2024 15:29

SRBI MASOVNO PIJU VITAMINE, A NE ZNAJU JEDNO: Nova studija otkriva njihovu povezanost sa rizikom od preuranjene smrti
Shutterstock

Iako stručnjaci stalno ističu važnost dobre ishrane i unosa svih vitamina kroz hranu, mnogi od nas se odlučuju za suplemente i dodatke ishrani u vidu tableta. Tome često pribegavaju sportisti, osobe koje ne stižu da se hrane uravnoteženo i uglavnom stariji. Zbog užurbanog načina života i sve što on donosi, mnogi pribegavaju tome pa traže u mnogim multivitamnskim suplementima čitav set minerala i vitamina, što se ispostavlja pogrešnim. 

Kompletan set vitamina koji svima zvuči primamljivo i praktično, ne samo da nas ne štiti od bolesti, već nam ne pomaže ni da produžimo vek.

U istraživanju koje je sprovedeno na 390.000 odraslih  Amerikanaca naučnici iz te zemlje su došli do zapanjujućih rezultata.

pexels.com

Mnogi smatraju da će im suplementi nadoknaditi sve što nije hrana

Nacionalni institut za rak je pratio je dve decenije njihovo ponašanje želeći da proveri postoji li veza između redovnog unosa suplemenata i očekivanog životnog veka.

Multivitamini povećavaju smrtnost

U studiji koja je sprovedena nema podataka da suplementi utiču na zdravlje ili produžen život. Naučnici nisu objasnili ni razlike u stopama smrtnosti uzrokovanih rakom. Sa druge strane utvrđeno je da određeni suplementi odnosno multivitamini zapravo povećavaju smrtnost za četiri odsto, navodi EWSStory.

Ispitivanje nije konačno jer autori studije naglašavaju da još uvek treba da ispitaju različite populacije poput starijih osoba i onih sa nedostatkom esencijalnih hranljivih materija. 

Sa druge strane, stručnjaci apeluju da suplementacija nikada neće zameniti zdravu i uravnoteženu ishranu i da bi naša ishrana trebalo da bude raznovrsna. Da ne bi na svoju ruku odlučivali šta ćemo uneti u organizam i šta nam nedostaje, oni sugerišu da je najbolje uraditi testove krvi kako bi naš izabrani lekar utvrdio koji vitamini nam nedostaju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)