Odrasli

ZNAK DA PIIJETE PREVIŠE VODE VIDI SE U URINU! Često trčanje u toalet može ukazivati na ovu bolest

Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje.

04.07.2024 14:30

ZNAK DA PIIJETE PREVIŠE VODE VIDI SE U URINU! Često trčanje u toalet može ukazivati na ovu bolest
Printscreen/TikTok/j9naturally, Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali kako bi vaš urin trebalo da izgleda? Dva stručnjaka su otkrila nekoliko ključnih crvenih zastavica u toaletu koje možda ne primećujete, a podjednako su važni. Izdato je važno upozorenje o određenim nijansama, sugerisajući šta bi moglo da bude znak ozbiljnih zdravstvenih problema. 

Na Tik-toku, dr Janine Bovring iz SAD-a je rekla:

- Ako je previše bistar i izgleda kao voda, to bi moglo značiti da pijete previše vode i da ste hidrirani. Ako izgleda previše tamno, pa ako izgleda kao javorov sirup, to bi mogao biti pokazatelj dehidracije - morate piti više. Dakle, moji saveti su - ostanite dobro hidrirani i vodite računa o zdravlju bubrega jer kako starimo, ovo je zaista važno.

Zanimljivo je da je normalan urin obično bledo žute boje, ali se njegova nijansa može promeniti zbog različitih faktora kao što su zdravstveno stanje, ishrana i lekovi. Na primer, jedenje kupina može urinu dati ružičastu nijansu, dok lek za depresiju amitriptilin može da postane zelen.

shutterstock.com

Šta nam boja urina govori o zdravlju

Dodavajući diskusiji, dr Lorens Kaningem, lekar opšte prakse u UK Care Guide, rekao je za Miror:

- Iz iskustva, crveni ili ružičasti urin može ukazivati na prisustvo krvi, što može biti posledica infekcije urinarnog trakta, kamena u bubregu ili ozbiljnija stanja poput raka mokraćne bešike ili urina boje kole mogu biti znak bolesti jetre ili teške dehidracije. Boja urina može značajno da varira u zavisnosti od nivoa hidratacije, ishrane, lekova i osnovnih zdravstvenih stanja.

Osim čudnih boja, nezdravi urin može imati i crne mrlje, kaže dr Kaningem. Ovo može biti posledica jednog od mnogih potencijalno opasnih faktora, pa je od značaja da se konsultujete sa lekarom opšte prakse ako ih primetite.

- Kada sam se bavio različitim slučajevima urinarnih anomalija, primetio sam da faktori životne sredine zaista mogu da utiču na naše zdravlje, ali prisustvo crnih tačaka u urinu je verovatnije povezano sa unutrašnjim faktorima, a ne sa spoljašnjim izlaganjem buđi - nastavio je dr Kaningem i pojasnio:

- Važno je napomenuti da crne mrlje u urinu mogu biti posledica niza drugih faktora, kao što su krvni ugrušci, kamen u bubregu, ili čak određeni lekovi i suplementi. Uvek bih preporučio da obratite pažnju na učestalost i hitnost mokrenja. Povećana učestalost ili iznenadna, jaka želja za mokrenjem mogu biti pokazatelji infekcije, dijabetesa ili drugih metaboličkih stanja. Slično tome, bol ili osećaj pečenja tokom mokrenja trebalo bi da podstakne hitnu posetu lekaru kako bi se isključile infekcije ili druge urološke bolesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)