Odrasli

OVOGA NEMA NI U MNOGO BOGATIJIM ZEMLJAMA: Neverovatan gest gimnazijalaca u Nišu

Prva srednja škola u Srbiji koja je svojim učenicama omogućila ovu pogodnost bila je Karlovačka gimnazija.

21.06.2024 13:27

OVOGA NEMA NI U MNOGO BOGATIJIM ZEMLJAMA: Neverovatan gest gimnazijalaca u Nišu
shutterstock.com

Učenici gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša prvi su u svom gradu koji su u srednjoškolske toalete ubacili besplatne uloške za siromašne drugarice, ali i one devojke koje iz bilo kog razloga nisu ponele uloške od kuće u onim danima. 

Ovaj gest gimnazijalaca je došao nakon što su uvideli problem menstrualnog siromaštva i nedostatak svesti o higijeni tokom menstruacije. U ovoj školi se nadaju da će i druge srednje škole i gimnazije u Nišu krenutim njihovim stopama.

Karlovačka gimnazija povukla nogu

Prva srednja škola u Srbiji koja je svojim učenicama omogućila ovu pogodnost bila je Karlovačka gimnazija. Najstarija srpska gimnazija koja je osnovana davne 1791. u Sremskim Karlovcima uvek je bila lider po pitanju obrazovanja i naprednosti svojih učenika. 

Na ovu ideju učenici su došli nakon sporovedene ankete među učenicima od kojih je gotovo polovina učenica priznala da tampone, higijenske uloške i druga pomagala tokom menstrualnih dana u školi nose duže nego što je preporučljivo, jer nemaju način da ih češće menjaju.

shtterstock

Ova ideja prvo je zaživela u Karlovačkoj gimnaziji

Ideja da u ženskom toaletu stoji kutija sa besplatnim ulošcima odlično je prihvaćena i ubrzo je počela da se širi po Srbiji.

U Nišu, ovu pomoć drugaricama su prošle godine započeli studenti tri fakulteta, a sad su im se pridružili i gimnazijalci.

- Uvidevši problem menstrualnog siromaštva i nedostatka svesti o menstrualnoj higijeni, pogotovo u sredinama gde brojno preovlađuju mladi, nas šestoro je došlo do ideje da kroz brojne aktivnosti i kampanje podignemo svest o ovom problemu i obezbedimo uloške pre svega u našoj gimnaziji, a zatim i u drugim srednjim školama Niša, pa i šire! – rekla je Jana Manojlović učenica III godine.

Uloške su uveli kroz projekat “Ciklus podrške”, a nakon sprovedene ankete među 260 đaka u gimnaziziji "Svetozar Marković" kako bi utvrdili koje su najčešće potrebe vršnjakinja. 

Osim škole, pomoć u projektu im je pružila Nacionalna koalicija za decentralizaciju, a savetodavnu podršku dobili su u od Odbora za ljudska prava Niš i Novosadske ženske inicijative, piše portal Media&reform. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)