Ispovesti

ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI ME JE UNIŠTILO, SVI SU IGNORISALI PROBLEM: Devojčica proživela dramu tokom školovanja, reakcija direktora je užasna!

Sve je napisala u ispovesti.

09.05.2024 20:11

ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI ME JE UNIŠTILO, SVI SU IGNORISALI PROBLEM: Devojčica proživela dramu tokom školovanja, reakcija direktora je užasna!
Printscreen/TikTok

Jedna popularna australijska influenserka podelila je svoje iskustvo nakon što je saznala za jezivu listu koja je kružila njenom srednjom školom i pretvorila joj život u noćnu moru. Feveja, koja danas ima 20 godina, odlučila je da progovori o svom iskustvu nakon što je čula za listu koju su napravili momci iz privatne škole u Melburnu. Ova lista sadržala je ocene njihovih ženskih školskih drugarica, a bila je objavljena na platformi Discord i otkrivena od strane škole. Na listi su se nalazile fotografije učenica, a devojke su bile rangirane od najbolje do najgore, kao "supruge", "slatkice", "prosečne", "one sa kojima bi imali odnose".

Feveja nije bila iznenađena ovim slučajem, jer je i sama prošla kroz veoma slično iskustvo pre četiri godine. Kada su je grupa dečaka rangirala bez njenog pristanka, bila je u jedanaestom razredu i to iskustvo ju je "ponizilo". "Stavljena sam na listu veoma sličnu onoj koja je objavljena u vestima. Stavljena sam u kategoriju 'ku*ve'", rekla je ona. Iako je u to vreme bila dete i otkrila da je bila i devica, šteta je već bila učinjena.

- Bila sam maltretirana, ponižavana, uznemiravana i emocionalno zlostavljana od strane grupe dečaka tokom tri godine. Moja škola je sve vreme znala za to, ali nije preduzela ništa - rekla je ona.

Printscreen/TikTok

Ispovest influenserke koja je doživela vršnjačko zlostavljanje

Ignorisane problema: Kako je škola okrenula glavu

Feveja je otkrila da je iskustvo promenilo njen karakter.

- Osećala sam se slomljeno. Osećala sam se obezvređeno kao žena. Nastavno zlostavljanje koje sam doživljavala od ovih dečaka potpuno je promenilo moj karakter. Jednom vesela, živahna, glasna učenica, postala je plačljiva, tiha, jadna. Osećala sam se poraženo, osećala sam se unutrašnje povređeno -  rekla je ona za news.com.au. .

Zlostavljanje je postalo toliko loše da je počela da gubi svest od ozbiljnog stresa, anksioznosti i depresije koje je izazivalo. Tvrdila je da su je više puta morali odvesti u hitna pomoć jer su je zatekli onesvešćenu u toaletu.

Ova devojka je potražila savetovanje u školi, ali kaže da su joj često govorili "dečaci će biti dečaci" i da mora da se nosi s tim. Iako su neki koraci preduzeti kako bi joj se olakšao život, naišla je na otpore. Imala je dozvolu da napusti čas i ode u kancelariju savetnika kad god joj je bilo potrebno, ali tvrdi da su je nastavnici ponekad odbijali i govorili da je sve u redu. Razlog zbog kojeg je često želela da pobegne iz učionice bilo je što su je ciljali dečaci koji su napravili listu.

- Mučili su me, zlostavljali, slikali me, snimali, pravili lažne profile u mom imenu, trolali me, vređali, javno ponižavali, nazivali pogrdnim imenima, sramotili moje telo - rekla je ona.

Kako je Feveja preživela školu

Krajem srednjoškolskog obrazovanja, njena porodica je pozvana na sastanak sa školom i mislila je da će konačno nešto preduzeti povodom hroničnog zlostavljanja, ali umesto toga rečeno joj je da ako propusti još jedan čas, neće diplomirati.

- Rekli su mi da ne mogu diplomirati i da ne mogu dobiti diplomu zbog izostanaka, ali su znali zašto nisam prisustvovala časovima - rekla je ona.

U odgovoru, Feveja se izborila, prisustvujući svakom času do diplomiranja, i dobila je "veoma dobar" rang. Iskustvo je ostavilo traga na njoj i sada je lista koju su napravili momci iz Melburna vratila ta sećanja i osećanja.

- Osećam gađenje. Znam koliko često se ovo dešava. Nisam iznenađena. Mislim da bi trebalo da postoje strože kazne za zlostavljače u školi - rekla je ona.

Feveja smatra da, kao društvo, previše brinemo o tome zašto se nasilje stalno dešava ženama, ali ona veruje da odgovor počinje u školi.

- Kazna za mizogino ponašanje u školi nije dovoljno jaka. To se gura pod tepih kao 'dečaci će biti dečaci', kao nezreli dečaci -rekla je ona. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)