Brak i veze

VLADETA JEROTIĆ OTKRIO KAKO MUŽEVI UPROPAŠTAVAJU SVOJE ŽENE: Oštro kritikovao brakove u Srbiji - evo kada su "problem" deca

Ovo svako treba da pročita.

09.05.2024 16:27

VLADETA JEROTIĆ OTKRIO KAKO MUŽEVI UPROPAŠTAVAJU SVOJE ŽENE: Oštro kritikovao brakove u Srbiji - evo kada su "problem" deca
foto:ivan dobricic

Skoro da ne postoji par koji se nije bar jednom suočio sa izazovima u svom braku. Svaki problem u partnerskom odnosu zahteva razumevanje i perspektivu oba partnera.

U današnjem svetu, brakovi se čine sve krhkijim, a jedan od glavnih razloga je nedostatak međusobnog razumevanja između supružnika, što je posebno izraženo na Balkanu.

U knjizi "Uzgredna razmišljanja", Vladeta Jerotić istražuje temu "Kako žena i muž mogu oštetiti svoj brak", analizirajući uzroke koji najčešće dovode do problema u braku, a sa kojima se suočavao kao bračni terapeut.

Vladeta Jerotić razloge je podelio u sledeće grupe:

1. Ljubav između muškarca i žene obično počinje zaljubljenošću koja se nikada ne pretvori u ljubav.

2. Muž napušta ženu onda kada je shvatio da je više ne voli.

3. Muž napušta ženu jer je tip "patološkog Don Žuana" (zavodnika) koji menja žene, nesvesno im se sveteći najčešće iz kompleksa prema majci, zbog raznih traumatskih događaja iz detinjstva.

4. Viševekovni patrijarhalni tip srpske žene imao jedan prevashodni cilj – udati se i imati decu. Složena i značajna erotsko – sek*ualna strana bračnih odnosa bila je zapostavljena.

5. Nastavljajući priču oko konzervativnih srpskih žena posle nekoliko godina braka sa decom, žena ili potpuno odbija seksualne odnose ili ih mrzovoljno obavlja bez ličnog učestvovanja.

6. Prirodno posvećivanje veće pažnje žene odnosno majke novorođenom detetu prvih godinu ili dve pretvara se u dalje dugogodišnje davanje prednosti detetu u odnosu na muža. Muškarci postaju ljubomorni na decu, pa tako traže povoljniju partnerku za bračnu ili vanbračnu vezu.

youtube/printscreen/Sensa

Mudri saveti Vladete Jerotića

7. "Kastrirajući tip žene", ona slično muškom Don Žuanu nesvesno se sveti muškarcu tako što ga ucenjuje ili odbija ili glumi u odnosima u braku. Slično osvetoljubivom muškarcu i ovaj tip žene se nesvesno sveti svom ocu zbog traumatskih događaja iz svog detinjstva.

8. Ženina polnost je slabija od muškarčeve sek*ualne želje, kratkotrajnija je, u najboljem slučaju traje do klimakterijuma, posle tog vremena počinje da preovlađuje muški hormon, sa odgovarajućim promenama ponašanja žene.

9. Postoji, srećom, ređi reći tip žena kojima je svaki polni čin nešto ružno, sramno i odvratno. Ovakva žena, i kada to krije od muža, nije u stanju da duže vreme sakrije ovakav nedostatak.

10. Postoji tip žene koji želi da dominira u braku i to na više načina, kada se muž tom ponašanju žene ozbiljnije suprotstavi, ona ne može da promeni tu osobinu, on je napušta.

11. Iz raznih razloga neuspeo prvi brak (naročito rani brak), zamenjuje se uspešnim i trajnim drugim brakom. Muž ili žena koju su sazreli, dolaze do uspešne individuacije, tako da traže zrelijeg partnera u drugom braku. Ukoliko žena nije sazrela u toku braka, a muž jeste ili obrnuto zreli partner nema više potrebe za simbiozom, otud separacija ili razvod.

Kako muž upropasti svoju ženu

1. Uporno svesno ili nesvesno potcenjuje žene, to je naročito česta pojava u balkanskoj, srpskoj sredini. Za ovakve muževe, žena se ceni dok može da rađa, da se brine o deci i kući, dok potpuno služi mužu u svim njegovim zahtevima, dok je mentalno i fizički zdrava.

2. Muž koji je potekao iz oštećene sopstvene porodice, iz rastavljenog braka roditelja (da je jedan od roditelja bio alkoholičar, psihički promenjen na različite patološke načine i tako dalje) nesvesno prenosi sopstvenu doživljenu traumu iz detinjstva na svoj brak, i to ponašajući se slično bolesnom roditelju.

3. Muž zbog nerešene, a nesvesne Edipove situacije iz sopstvene porodice, prenosi sa majke patologiju odnosa na ženu, sveteći joj se. Ovo smo već pomenuli kao tip Don Žuana, on se nekada prema ženi ponaša pasivno ili ravnodušno da bi izbegao sukobe.

youtube/printscreen/Agape - Aleksandar Gajšek

Evo šta je govorio Vladeta Jerotić

4. Svesne ili nesvesne homoseksualne sklonosti muža u braku, dovode do bržeg ili sporijeg udaljavanja partnera, pri čemu žena koja i dalje voli takvog muža ulazi u depresivna stanja koje zahtevaju lečenje. Deca rođena u takvom braku ne popravljaju bračni kontakt.

5. Kada je muž slabo potentan ili polno impotentan u braku, bilo da je takav u brak ušao ili je u braku postao.

6. Posle rođenja deteta muž postaje patološki ljubomoran i na ženu i na dete (naročito ako je muško dete) iako mu žena nije dala povoda da se tako ponaša.

7. Muž je na neurotičan ili psihotičan način ljubomoran u braku na ženu bez stvarnog razloga. On obično odbija predloženo lečenje, kinji ženu na razne načine, mučeći je fizički i psihički, dešava se da ovakva patološka ljubomora za krajnji ishod ima ubistvo žene.

8. Fenomen “zapletenih rogova” nastao na osnovu fotografije u jednom stranom časopisu na kojoj su prikazana dva jelena koje su se u međusobnoj borbi tako zapleli rogovima da su pali mrtvi, ne uspevši da se raspletu. Jerotić navodi da je video dosta neuspelih, nesrećnih brakova koji se ne rastavljaju ni po koju cenu mučeći jedno drugo do same smrti, najpre jednog, a često posle kraćeg vremena i drugog partnera.

On u knjizi poručuje:

- Ne gubimo ipak nadu. Bračna psihološka savetovališta imaju danas pune ruke posla i često uspešno obavljaju svoj plemeniti, stručni i duhovni zadatak. Sve se može u životu popraviti zalečiti ili izlečiti zašto ne onda i neki brak, pod uslovom da se u njemu nisu ugasili plamičci ljubavi, odnosno duhovnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)