Odrasli

BOLE VAS GRUDI PRE MENSTRUACIJE: Evo šta je uzrok i kako da ublažite ovo stanje! (FOTO)

Bol u dojkama najčešće nestaje nakon početka ciklusa, a ukoliko se nastavi posetite lekara.

29.01.2024 15:00

BOLE VAS GRUDI PRE MENSTRUACIJE: Evo šta je uzrok i kako da ublažite ovo stanje! (FOTO)
Shutterstock

Svaka žena je bar jednom iskusila nelagodnost ili bol u grudima pre menstruacije. Bol u grudima, poznat i kao mastodinija, uobičajen je simptom koji mnoge žene doživljavaju neposredno pre menstruacije. Ovo stanje je često povezano sa hormonima, tačnije sa naglim porastom estrogena i progesterona u telu tokom ciklusa. Estrogen utiče na proširenje mlečnih kanala dojke, dok rast progesterona stimuliše rast mlečnih žlezda. Ovo uzrokuje osetljivost i otok dojke.

Povećanje gustine tkiva dojke i promene u protoku krvi i limfe takođe mogu doprineti osećaju bola ili nelagodnosti. Kod nekih žena ovi simptomi su blagi i prolazni, dok su kod drugih izraženiji i mogu značajno uticati na svakodnevni život.

shutterstock.com

Bol u grudima je čest pred menstruaciju

Pored hormonalnih faktora, pojačanom bolu u dojkama pre menstruacije mogu doprineti i stres, nedostatak fizičke aktivnosti ili konzumacija određenih supstanci poput kofeina i nikotina. Održavanje zdravog načina života, redovna fizička aktivnost i adekvatno upravljanje stresom mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

Važno je napomenuti da, iako je blagi bol u dojkama često normalna pojava tokom menstrualnog ciklusa, ako žena doživi izuzetno jak bol koji utiče na njeno svakodnevno funkcionisanje, preporučuje se da se konsultuje sa lekarom. Ovo je posebno važno da bi se isključili drugi mogući uzroci bola u grudima, kao što su infekcije ili drugi zdravstveni problemi.

shutterstock.com

Ukoliko se bolovi nastave, posetite lekara

Ublažavanje bolova u dojkama može se olakšati nošenjem udobnog brushaltera i redovnim vežbanjem. Takođe, neki koriste lekove protiv bolova, ali je važno da se konsultujete sa lekarom pre nego što ih uzmete. Smanjenje unosa kofeina, soli i masne hrane, kao i unos vitamina B6 i E, takođe može pomoći u ublažavanju simptoma. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)