Studija sprovedena od strane istraživača iz Massachusetts General Hospital pokazala je da ljudi koji konzumiraju više prerađene hrane imaju veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema u srednjem i starijem dobu. Ova studija je analizirala medicinske zapise i dnevnike ishrane 30.000 ljudi starijih od 45 godina, otkrivajući da je veća konzumacija prerađene hrane povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara i kognitivnog oštećenja, što može dovesti do demencije, a o tome piše i The Sun.
Opasnost od prerađene hrane
Istraživači su otkrili da su osobe koje konzumiraju više procesuirane hrane bile devet odsto sklonije moždanom udaru i 16 odsto sklonije kognitivnom oštećenju. Ovo istraživanje dodatno potvrđuje da su slatke i slane grickalice faktori koji ubrzavaju starenje mozga i povećavaju rizik od moždanog udara i demencije. Dr Tejlor Kimberli, autor studije, ističe da je zdrava ishrana važna za očuvanje zdravlja mozga kod starijih osoba.
Veza između prerađene hrane i lošeg zdravlja
Ova studija dodatno naglašava vezu između slatkih grickalica i gotovih obroka sa lošim zdravljem, kao i povezanost sa dijabetesom tipa 2, kancerom i bolestima srca. Ultra-prerađena hrana, koja ima veoma visoke dodatke šećera, masti i soli, a mali procenat proteina i vlakana predstavlja glavni razlog za izazivanje ovih zdravstvenih problema.
Šta spada u ultra-prerađenu hranu?
Kao primeri ultra-prerađene hrane navode se sledeće grickalice:
- čips
- čokoladice
- keks
- sladoled
- namirnica koje se "pakuju u kese".
Iako studija ne daje konačne odgovore, jasno je da postoji veza između konzumiranja procesuirane hrane i zdravstvenih problema poput moždanog udara i demencije. Zbog toga je važno obratiti pažnju na ishranu, te se fokusirati na konzumiranje što više neprerađenih namirnica poput voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda, bez dodatog šećera.
Komentari (0)