Odrasli

OVE GRICKALICE UBRZAVAJU STARENJE MOZGA: Povećaju rizik od moždanog udara i demencije, ali to nije sve!

Štetnosti prerađene hrane su brojne.

24.05.2024 07:40

OVE GRICKALICE UBRZAVAJU STARENJE MOZGA: Povećaju rizik od moždanog udara i demencije, ali to nije sve!
Shutterstock

Studija sprovedena od strane istraživača iz Massachusetts General Hospital pokazala je da ljudi koji konzumiraju više prerađene hrane imaju veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema u srednjem i starijem dobu. Ova studija je analizirala medicinske zapise i dnevnike ishrane 30.000 ljudi starijih od 45 godina, otkrivajući da je veća konzumacija prerađene hrane povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara i kognitivnog oštećenja, što može dovesti do demencije, a o tome piše i The Sun.

Opasnost od prerađene hrane

Istraživači su otkrili da su osobe koje konzumiraju više procesuirane hrane bile devet odsto sklonije moždanom udaru i 16 odsto sklonije kognitivnom oštećenju. Ovo istraživanje dodatno potvrđuje da su slatke i slane grickalice faktori koji ubrzavaju starenje mozga i povećavaju rizik od moždanog udara i demencije. Dr Tejlor Kimberli, autor studije, ističe da je zdrava ishrana važna za očuvanje zdravlja mozga kod starijih osoba.

shutterstock.com

Bilo koja visoko-prerađena hrana u kesama je nezdrava

Veza između prerađene hrane i lošeg zdravlja

Ova studija dodatno naglašava vezu između slatkih grickalica i gotovih obroka sa lošim zdravljem, kao i povezanost sa dijabetesom tipa 2, kancerom i bolestima srca. Ultra-prerađena hrana, koja ima veoma visoke dodatke šećera, masti i soli, a mali procenat proteina i vlakana predstavlja glavni razlog za izazivanje ovih zdravstvenih problema.

Šta spada u ultra-prerađenu hranu?

Kao primeri ultra-prerađene hrane navode se sledeće grickalice:

  • čips
  • čokoladice
  • keks
  • sladoled
  • namirnica koje se "pakuju u kese".

Iako studija ne daje konačne odgovore, jasno je da postoji veza između konzumiranja procesuirane hrane i zdravstvenih problema poput moždanog udara i demencije. Zbog toga je važno obratiti pažnju na ishranu, te se fokusirati na konzumiranje što više neprerađenih namirnica poput voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda, bez dodatog šećera.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)