Odrasli

AKO OSEĆATE NADUTOST I GRČEVE U STOMAKU OVAJ NAPITAK JE SPAS: Stručanjci preporučuju ispijanje ovog pića kod probavnih problema

Kada vam je potrebno olakšanje, stručnjaci preporučuju da pijuckate ovo piće.

01.05.2024 17:20

AKO OSEĆATE NADUTOST I GRČEVE U STOMAKU OVAJ NAPITAK JE SPAS: Stručanjci preporučuju ispijanje ovog pića kod probavnih problema
Shutterstock

Ako ste planirali negde da odete ovih dana, možda su vam nadutost i bol u trbuhu pokvarili plan. Ovi simptomi mogu biti vrlo nezgodni, a ako se nađete u ovoj neugodnoj situaciji rešenje je da potražite spas u nekoj hrani ili piću koji će vam olakšati tegobe. Do zatvora najčešće dovodi neunošenje dovoljno vlakana, zatim ne konzumiranje dovoljno vode ali i unos previše prerađene hrane, navodi sajt Eat This Not That.

Ako se fokusirate na veći unos tečnosti, odnosno vode kao i vlakana u ishrani, sprečićete zatvor ali kako reagovati u trenucima kada on preti da vam pokvari planove? Grožđice, čia semenke, suve šljive i slatki krompir su opšte poznate namirnice koje vam olakšavaju ovaj problem. Ali hrana u svemu tome ne igra važnu ulogu. Postoji i nekoliko pića koja "rade" posao  a istovremeno vam pomažu da ostanete hidrirani. 

shutterstock.com

Prerađena hrana je često uzrok problema sa zatvorom

Kako ističu stručnjaci, konzumiranje kafe može pomoći da se rešite ovog problema, a ukoliko niste ljubitelj ovog kofeinskog napitka, oni preporučuju sok od suvih šljiva.

Kafa

Ispijanje kafe utiče na naš probavni sistem pa mnogi od nas nakon prve jutarnje kafe žure na WC. Ona stimuliše gastrointestinalni trakt i povećava peristaltiku - pokret koji rade creva kako bi sadržaj izgurala napolje. Ona zapravo uzrokuje kontrakciju mišića debelog creva što dovodi do njihovog pražnjenja. Osim toga što stimuliše digestivni trakt, kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline, a to svakako pomaže probavi.

shutterstock.com

Kafa je jedno od pića za koje stručnjaci tvrde da blagotvorno deluje na probavu

Bez obzira o kojoj je kafi reč, da li onoj sa kofeinom ili bez njega, sve one podstiču specifične hormone koji se nazivaju gastrin da povećaju kontrakciju mišića kako bi se izvršila nužda. Sam čin ispijanja kafe kako navode stručnjaci, može podstaći rad probave. Reakcije ljudi na kafu mogu varirati, pa su neki osetljivi na njene učinke od drugih. Ako uživate u ispijanju ovog napitka, sigurno ćete osetiti i probavne pokrete koji dolaze sa njom. Ako je ipak ne volite, uvek postoji opcija za ispijanje drugog pića za zatvor.

Sok od šljive

Ovaj sok ne mogu da podnesu svi, ali je svakako prava alternativa kafi koju mnogi ne vole, što će vam pomoći da lakše odete nu WC. Stručnjaci ističu kako se on oduvek smatrao prirodnim lekom za zatvor zbog dijetalnih vlakana i sorbitola. Vlakna koja se nalaze u ovom soku  povećavaju masu stolice a to podstiče i lakše pražnjenje creva. Sorbitol je prirodni šećerni alkohol koji se nalazi u suvim šljivama i on ima dejstvo laksativa tako što uvlači vodu u creva i omekšava stolicu što omogućava lakše izbacivanje.

Ovaj sok je svakako učinkovit i podstiče lakše pražnjenje creva. Međutim, stručnjaci napominju da jehidriranje najvažnije jer to utiče na stolicu i celokupno zdravlje probave.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)