Odrasli

IMATE VIŠE OD 30 GODINA, A JOŠ NISTE RODILE DETE: To ne mora da bude loše, naprotiv ima svoje neočekivane prednosti!

Rezultati istraživanja su zbunili čak i naučnike.

29.04.2024 09:40

IMATE VIŠE OD 30 GODINA, A JOŠ NISTE RODILE DETE: To ne mora da bude loše, naprotiv ima svoje neočekivane prednosti!
shutterstock.com

Materinstvo je uvek aktuelna tema, ali se čini da se poslednjih godina sve više parova bori sa sterilitetom. U želji da prvo naprave nešto u karijeri sve više žena odlaže trudnoću, pa se za decu odlučuju u zrelim godinama, sve češće sredinom ili krajem tridisetih godina života.

I dok mnogi smatraju da kasna trudnoća i majčinstvo nisu dobri ni za ženi, ni za dete najnovija istraživanja su pokazala suprotno. Prema studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu žene koje rađaju posle 35. godine imaju tenedenciju da žive duže u odnosu na one koje su dete rodile pre svoje 30. godine, prenosi time.com.

Koautor ove studije Tomas Perls profesor medicine na ovom univerzitetu napominje da to ne znači da žene treba da čekaju da dobiju decu što kasnije kako bi poboljšale šansu da žive duže. 

shutterstock.com

Trudnoću nakon 35. godine naučnici povezuju sa većom šansom za dugovečnost

 

- Starost na poslednjem porođaju može biti pokazatelj stope starenja ne samo njenog reproduktivnog sistema, već i tela uopšte. Kasnija trudnoća ne mora nužno da bude loša, naprotiv - otkriva on.

Ova studija objavljena je u časopisu "Menopause" nije dokazala zašto žene koje rađaju decu posle 33 i 35 godine žive duže. Ipak, je otkrila da su žene koje su rodile bebu nakon 33. godine imale dvostruko veće šanse da dožive 95 ili više godina od onih žena koje su rađale do svoje 29. godine.

Istraživači ovu vezu objašnjavaju time da postoje varijacije gena koje ženama omogućavaju da imaju bebe prirodnim putem u kasnijem dobu, što je povezano sa sve dužim živtonim bekom. Profesor Perls napominje da ukoliko žena ima te varijante gena ona je u stanju da se razmnožava i da rađa decu duže vreme povećavajući tako šanse da iste te gene prenese na sledeću generaciju.

Ovo nije prva studija na temu žena koje rađaju u zrelim godinama. I ranija istraživanja su zabeležila slične rezuiltate što je iznenadilo i same naučnike. Jedna studija iz Nove Engleske otkrila je da žene koje su imale decu posle 40. godine imaju četiri puta veću šansu da dožive 100 godina od žena koje su rađale u mlađoj dobi, navodi ovaj portal.

Perls ističe da je potrebno još istraživanja ali da svakako ovi podaci iz studije pokazuju važnost istraživanja o genetskim uticajima i reproduktivnoj sposobnosti jer ovi geni mogu da utiču na dugovečnost ali i na podložnost nekim bolestima povezanim sa godinama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)