Odrasli

OVAJ SIMPTOM UPALE PLUĆA JE ZNAK ZA UZBUNU: Čim osetite ovu promenu u organizmu, odmah se obratite lekaru

Važno je da se sa lečenjem počne što pre.

27.04.2024 13:50

OVAJ SIMPTOM UPALE PLUĆA JE ZNAK ZA UZBUNU: Čim osetite ovu promenu u organizmu, odmah se obratite lekaru
shutterstock.com

Upala pluća je infekcija donjih disajnih puteva koja može biti izazvana različitim uzrocima. I dalje je veliki zdravstveni problem, uprkos napretku u dijagnostici i terapiji i može biti uzrok smrti kod obolelih sa pratećim bolestima, kao i obolelih u starijem životnom dobu ili kod jako mladih osoba.

Izazivači upale pluća mogu biti bakterije i virusi, ali nešto ređe i gljivice. Upala pluća može da zahvati deo pluća, čitavo plućno krilo ili delove oba plućna krila.

- Upale pluća izazivaju bakterije i to su takozvane bakterijske upale pluća za koje je važno istaći da se mogu čuti na slušalici. Virusi mogu izazvati upale pluća i to se vidi na snimcima. Simptomi upale pluća su pre svega povišena temperatura. Ona može da se javi i pre nego što nastane upala pluća. Recimo, vi imate virusnu infekciju,neki grip, dobili ste temperaturu. Temperatura je pala i posle petog ili šestog dana, počne naglo da raste. To je vrlo značajni znak da postoji mogućnost razvitka upale pluća. Zatim, kao simptom se javlja malaksalost, kašalj koji može biti suv. Opšti simptomi su preznojavanje i gubitak apetita. Nema nekih karakterističnih znakova koji mogu razlikovati upalu pluća od drugih, akutnih problema na plućima - kaže doktorka Tatjana Radosavljević za TV Doktor.

youtube/TVDR

Pulmolog Tatjana Radosavljević

Kako dalje dodaje, deca i trudnice su najugroženija i najranjivija grupa. Problem kod starijih osoba je taj što zbog previše ležanja i samim tim nemogućnost iskašljavanja, može doći do fatalnih upala pluća koja se može završiti smrtnim ishodom. Rendgen pluća je metoda kojom se upala pluća sigurno dokazuje. Postoji mogućnost da se slušanjem to vidi, ali ovo je najprecizniji metod.

Kako se leči upala pluća

-Ako je bakterijska upala, onda su to antibiotici. Ono što je bitno jeste da se prilikom lečenja upale pluća ne sme previše čekati. Počinje se tako što pacijent da ispljuvak na bakterijološki pregled. Dok čekamo bakterijološki nalaz, počinjemo terapiju antibioticima, a nalaz nam potom pokazuje da li smo na pravom putu. Antibiotici moraju dovoljno dugo da se uzimaju, ako ne deluju posle trećeg dana, mora se preći na jače. Treba raditi na imunitetu, te se moraju davati vitamini. Mi nemamo uzročno lek koji će delovati kod virusnih upala pluća, antibiotik se daje preventivno kako bi se predupredila virusna upala pluća - kaže pulmolog Radosavljević.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)