Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SVAKI DAN PIJETE MLEKO: Verovatno niste svesni šta ono čini za vaš organizam! (FOTO)

Zdravstvene prednosti su brojne.

21.04.2024 15:02

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SVAKI DAN PIJETE MLEKO: Verovatno niste svesni šta ono čini za vaš organizam! (FOTO)
shutterstock.com

Mleko je veoma bogato hranljivim materijama i može biti deo zdrave ishrane. Preporučuje se svakodnevno konzumiranje mleka, osim ako ne postoji intolerancija na laktozu, alergija ili veganska ishrana. USDA MiPlate preporučuje odraslima da konzumiraju tri porcije mlečnih proizvoda dnevno, a deci dve do dve i po porcije dnevno. Nutritivni profil šolje mleka sa smanjenim sadržajem masti ili 2 odsto mleka, prema USDA, pokazuje da sadrži 122 kalorije, 8.2 g proteina, 4.7 g ukupne masti, 12 g ugljenih hidrata i više od 300 mg kalcijuma.

shutterstock.com

Preporuka kako da započnete dan

Kako odabrati najzdravije mleko

Izbor vrste mleka zavisi od individualnih nutritivnih potreba i ukusa. Prilikom kupovine treba da pročitate etiketu nutritivnih vrednosti i posebno proverite količinu masti, proteina i šećera kako biste izabrali proizvod koji je u skladu sa vašim zdravstvenim potrebama.

Zdravstvene prednosti mleka

Mleko ima brojne zdravstvene prednosti, kao što su podrška zdravlju kostiju, kontrola težine, podrška zdravlju srca, smanjenje rizika od demencije, podrška imunitetu i podizanje raspoloženja. Međutim, postoji i nekoliko kontroverznih aspekata vezanih za konzumaciju mleka.

Pixabay.com

Zdravstvene prednosti su brojne

Biljno mleko kao alternativa

Mnogi ljudi se okreću biljnom mleku iz različitih razloga, uključujući vegansku ishranu, zabrinutost za životnu sredinu i zdravstvene razloge. Izbor biljnog mleka, kao što je bademovo, sojino ili ovseno, takođe zavisi od individualnih potreba i preferencija, a preporučuju se nezaslađene verzije. Potrošnja običnog ili biljnog mleka je stvar ličnog izbora i prilagođena individualnim zdravstvenim potrebama i preferencijama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)