Odrasli

INTOLERANTNI STE ODJEDNOM NA LAKTOZU? Evo zašto se to dešava!

Ovo postaje sve češći problem u ishrani.

11.02.2024 09:40

INTOLERANTNI STE ODJEDNOM NA LAKTOZU? Evo zašto se to dešava!
Pixabay

Frustrirajuće je da osetite nakon godina normalnog konzumiranja mlečnih proizvoda, kako vam je neka hrana bukvalno zabranjena. Iako ste kao mali voleli mlečne proizvode i rado ih jeli, danas osećate nelagodu nakon konzumiranja takvih namirnica i to se razvija u mnoga neprijatna stanja. Intolerancija na laktozu nastaje kada naše telo nije u stanju da svari šećer laktozu koja se nalazi u mlečnim proizvodima, prenosi farmersadvance.com.

Neprijatni simptomi uključuju nadimanje, grčeve, gasove ili mučninu i povraćanje. Stručnjaci su za ovaj portal otkrili zbog čega se ovo stanje iznenada razvija i koliko traje.

Zašto smo odjednom netolerantni na laktozu?

Postoji više razloga za netoleranciju na laktozu, a ona koja je povezana sa uzrastom poznata je kao primarna netolerancija na laktozu.  Vremenom vaše telo proizvodi manje enzima laktoze, a ovaj enzim razlaže šećer na dve manje svarljive komponente. Bez toga, laktoza se sakuplja u gastrointestinalnom traktu i osećate neprijatne simptome.

Shutterstock

Vremenom možemo otkriti netolerantnost na laktozu

 

Kristofer Šmojer doktor i docent na fakultetu Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji  ističe da je to normalna pojava jer je naše telo namenjeno da pije mleko i da ga vari kad smo bebe, a sa vremenom ta sposobnost opada što dolazi i do manje proizvodnje enzima. Ova netolerancija javlja se najčešće oko sredine odrasle dobi.

Sekundarna netolerancija je druga vrsta netolerancij i ona se oseća naglo a javlja se zbog problema u tankom crevu gde se ona i proizvodi. Oštećenje može biti pouzrokovano infekcijom, antibioticima, Kronovom bolešću i drugim stanjima.

Kako preokrenuti netoleranciju na laktozu?

Ako imate sekundarnu netoleranciju to može bti privremeno. Prema klinici Majo, lečenje osnovnog poremećaja može da vrati nivoe laktoze i poboljša znakove i simptome. Možda je potrebno vreme da se obnova dogodi  navodi ovaj portal.

Međutim, ako je vaša netolerancija na laktozu posledica starenja to će biti i doživotno stanje jer vi ne možete učiniti ništa da povećate laktazu koje vaše telo proizvodi. Ipak možete da upravljate svojim simptomima i da isprobavate različite vrste mlečnih proizvoda i videti koje vam izazivaju nelagodnosti. Možete jednostavno izbegavati ove proizvode ili tražiti one bez laktoze.

Ukoliko isključite omiljenu hranu poput sladoleda ili sira iz vaše ishrane može u početu biti teško. Neć prouzrokovati dugotrajno oštećenje vašeg gastrintestinalnog trakta samo ćete se osećati loše zbog nastalih neprijatnih simptoma. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)