Odrasli

DA LI SPUŠTATE POKLOPAC NA WC ŠOLJI? Stručnjaci otkrivaju kakvu grešku smo svi pravili i time ugrozili zdravlje

Sprečavate širenje klica i bakterija.

09.02.2024 14:21

DA LI SPUŠTATE POKLOPAC NA WC ŠOLJI? Stručnjaci otkrivaju kakvu grešku smo svi pravili i time ugrozili zdravlje
shutterstock.com

Godinama su nam svi sugerisali da nakon obavljene nužde obavezno spuštamo poklopac na wc šolji, a tome su posebno žene pridavale značaj upozoravajući skoro svakodnevno jači pol na svoju obavezu. Mnogi će pomisliti ovog trenutka "pa da, zbog čega inače i poklopac postoji".

Kako sugerišu istraživanja, nakon ispiranja šolje vodom trebalo bi spustiti poklopac jer puštanjem vode ispušta se sprej mikroskopskih bakterija među kojima se nalazi i ešerihija koli koja može ostati u vazduhu do šest sati, i ne samo to, može se raspršiti po kupatilu i zalepiti na površine, prenosi realsimple.ccom.

Širenje klica se zaustavlja spuštanjem daske na šolji

Spuštanje poklopca pre ispiranja vodom je prema stručnjacima pravi potez kako bi se zaustavilo širenje klica. 

Nova studija Američkog časopisa za kontrolu infekcija je istraživala da li poklopac toaleta pomaže da se zadrži više virusnih aerosola zajedno sa unakrsnom kontaminacijomu kupatilima u poređenju sa podignutom daskom na wc šolji. Rezultati su pokazali da nije bilo značajne razlike pri ispiranju toaleta sa poklopcem na gore ili na dole kada je u pitanju virusna kontaminacija na površinama u kupatilu, navodi taj portal.

shutterstock.com

Širenje klica ćete najbolje zaustaviti korišćenjem dezinfekcionog sredstva i čišćenjem kupatila barem jednom nedeljno

Ipak, promena se dogodila korišćenjem dezinfekcionog sredstva nakon svakog ispiranja. Istraživanje je pokazalo da dezinfekcija toaleta i svih površina nakon ispiranja može biti neophodna ili makar upotreba četke za toalet može sprečiti ili smanjiti širenje unakrsne kontaminacije.

Kako da kupatilo bude čisto i bez mikroba?

Bez obzira na to da li ste spustili ili ostavili dasku podignutu, najnovija studija sugeriše da treba očistiti toalet kako bi on bio bez mikroba. Čišćenje šolje nakon svakog ispiranja bi eliminisalo većinu mikroba ali ako to niste u mogućnosti preporučuje se barem jednom nedeljno, pogotovo ako je neko od članova porodice bolestan treba čistiti i češće.

Najobičnija dezinfekciona sredstva sa izbeljivačem su najbolje rešenje da očistite toalet, pogotovo wc šolju a u tome svakako pomaže i četka sa dugačkom drškom. Svakodnevno brisanje lavaboa i radnih površina , zavesa za tuširanje i zidova je poželjno jer ćete tako ukloniti svu prašinu i prljavštinu koja se taloži svakodnevno. Nakon upotrebe alata za čišćenje poput četki za toalet trebalo bi da očistite izbeljivačem nakon upotrebe kako bi ubili sve bakterije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)