Tetka Saveta

KAKO PRODUŽITI ROK TRAJANJA JOGURTA: Kad budete shvatili o čemu se radi uvek ćete ovo koristiti

U pitanju je jednostavan trik koji će za nekoliko dana dodatno produžiti svežinu ovog napitka.

12.09.2023 12:01

KAKO PRODUŽITI ROK TRAJANJA JOGURTA: Kad budete shvatili o čemu se radi uvek ćete ovo koristiti
shutterstock.com

Jogurt je mlečni proizvod koji nastaje prirodnom fermentacijom mleka uz pomoć bakterija. U pitanju je izuzetno zdrav napitak pod uslovom da se koriosti onaj sa manje mlečne masti i bez dodatog šećera.

Jogurt je bogat prirodnim probioticima koji su neophodni za pravilan rad creva čime se poboljšava imunitet organizma. Najčešće se pije uz doručak, ali može da se koristi i za pripremu raznih salata. 

Jedina mana jogurta je što se nakon otvaranja flaše mora potrošti u roku od nekoliko dana inače će se pokvariti bez obzira što stoji u frižideru.

YouTube/printscreen/galore of flawors

Jogurt se koristi i za pripremu vrlo ukusnih salata

Jednostavan trik 

Na društvenim mrežama pojavila se vrlo nebična metoda za koju Tiktokeri tvrde da deluje. Naime, da biste produžili rok trajanja jogurtu nakon otvaranja dovoljno je da flašu okrenete naopako i tako je čuvate u frižideru. Na ovaj način se stvara vakum koji je ključan faktor za smanjenje delovanja bakterija koje su glavni uzročnici koji dovode do kvarenja namirnica, pa i jogurta.

Vodite računa samo da čep na flaši dobro zatvorite kako se jogurt ne bi prosuo po polici frižidera. Takođe, budite pažljivi prilikom ponovnog otvaranja flaše, odnosno sačekajte da se tečnost slegne pa tek onda otvorite kako vam ne bi jogurt prsnuo u lice.

U pitanju je jednostavan trik koji će za nekoliko dana dodatno produžiti svežinu ovog napitka. Inače, jogurt treba potrošiti u roku od pet do sedam dana nakon otvaranja u suprotnom će se pokvariti. Ako primetite da ima kiseliji ukus ili "šušti" kad ga promućkate u flaši to je siguran znak da se pokvatio i da nije više za jelo. 

Okretanje flaše jogurta naopako predstavljen je i na sajtu Bastler gde dele savete kako da što duže zadržite svežinu namirnica. Između ostalog otkrili su i zašto je važno paradajz čuvati sa peteljkama koje treba da budu okrenute na dole.

Kako piše ovaj sajt paradajz je dobar za sendviče za doručak, salate za ručak i razne sosove za testeninu. Ali se može brzo pokvariti ako se ne skladišti kako treba. Kako biste izbegli da vam paradajz istruli čuvate ga sa peteljkama okrenutim na dole što će pomoći paradajzu da zadrži vlagu i svežina unutar ploda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)