Odrasli

12 NAMIRNICA KOJE ČUVAJU ORGANIZAM OD PREHLADA I INFKECIJA: Jedna je veoma popularna u Srbiji i uz nju smo svi odrasli (FOTO)

Često nam je svakodnevna rutina jednolična ishrana zbog koje nekada nedostaju određeni vitamini ili minerali organizmu

02.07.2023 10:02

12 NAMIRNICA KOJE ČUVAJU ORGANIZAM OD PREHLADA I INFKECIJA: Jedna je veoma popularna u Srbiji i uz nju smo svi odrasli (FOTO)
shutterstock.com

Stručnjaci često apeluju na to da obratimo pažnju kakvu hranu unosimo u naš organizam. Prema njihovim rečima, bitno je da se pravilno hranimo kako bismo bili vitalniji, a pored toga mnogi od nas potpuno zanemaruju namirnice koje bi obavezno trebalo da se nađu na stolu. Često nam je svakodnevna rutina jednolična ishrana zbog koje nekada nedostaju određeni vitamini ili minerali organizmu. Za bolje zdravlje postoje namirnice koju muškarci posebno treba da konzumiraju, a stručnjaci objašnjavaju šta je to.

1. Nemasno crveno meso

Ako volite crveno meso, imate sreće. Nemasni komadi svinjetine i govedine prepuni su proteina i imaju samo malo više masti od pilećih prsa, navode dijetetičari za webmd.com. Crveno meso je, kako oni ističu, odličan izvor leucina, aminokiseline koja je neophodna za izgradnju mišića.

2. Trešnje ili sok od trešnje

Bolne mišiće može da smiri sok od trešnje. Pigment koji se u ovom zdravom voću nalazi kao i u njegovom soku oponaša efekte nekih antiinflamatornih lekova i nema svakako neželjenih efekata.

unplash

Sok od trešnje je preporučljiv kod bolova naročito bolnih mišića

3. Čokolada

Ovome bi se siguno najviše obradovale žene. Činjenica je da ovaj slatkiš može da poboljša cirkulaciju krvi ako se odlučite za pravu vrstu čokolade. Muškarci koji imaju slab protok krvi, zbog čega imaju problem često sa erekcijom, tako da hrana za srce može čuvti i njihov se*sualni život. Međutim, treba biti umeren jer previše čokolade može povećati telesnu težinu.

4. Masne ribe

Ribe poput lososa, sardina i drugih mogu biti odličan izvor zdravih masti. Oni štite od srčanih bolesti, a dve porcije masne ribe u toku nedelje mogu vas sačuvati od rizika.

5. Mleko i jogurt

Surutka koja se nalazi u mleku i jogurtu ima takođe leucin odgovoran za izgradnju mišića. Stručnjaci preporučuju grčki jogur, gustog kremastog ukusa naročito za muškarce. Pepun je poteina i kalijuma kao i dobrih bakterija koja održavaju creva zdravim. 

6. Banane

Banana je puna kalijuma koji je ključan za kontrakcije mišića i zdravlje kostiju. Takođe je dobra za krvni pritisak. Dovoljno kalijuma je jednako važno kao i unos manje natrijuma kada je snižavanje krvnog pritiska u pitanju.

Pixabay.com

Banane su prepune kalijuma koje pozitivno utiču na krni pritisak

7. Pistaći

Orašasti plodovi su važni jer bezbeđuju proteine, vlakna i cink i oni često zadovoljavaju potrebu za gricklicama i slanom užinom. Oni su prepuni biljnih sterola koji poboljšavaju nivo holesterola. 

8. Brazilski orah

Samo par komada ovog suvog voća obezbeđuje dnevnu vrednost elena. Ovaj mineral jača imuni sistem i pomaže štitnoj žlezdi.

9.Paradajz sos

Paradajz je bogat likopenom, supstancom koja nas štiti od razne vrste raka. Istraživanja pokazuju da muškarci koji redovno jedu paradajz sos imaju manje šanse da dobiju rak prostate.

10. Lisnato zeleno povrće

Ovo povrće pomaže kako očima tako i prostati. Puno je luteina i zeaksantina. Obe hranljive materije štite od katarakte i nekih bolesti oka koje narušavaju vid.

unplash

Spanać i ostalo zeleno povrće imaju povoljan uticaj na zdravlje očiju

11. Jaja

Da biste sebi obezbedili gvožđe i proteine morate pojesti barem jedno jaje. Smanjite unos slatkiša sa visokim holesterolom kako biste napravili mesta za cela jaja u vašoj ishrani. Ako imate visok holesterol konsultujte lekara koliko jaja bi na nedeljnom nivou bilo prihvatljivo jesti.

12. Kafa

Kafa vas može učiniti budnijima, a pored toga nema nikakve kalorije. Ovo je čini daleko boljim izborom od visokokaloričnih energetskih napitaka.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)