Odrasli

VISOK HOLESTEROL OŠTEĆUJE SRCE I MOZAK: Ovih 6 namirnica mogu da smanje njegov pogubni uticaj

Male promene u ishrani mogu da imaju velike benefite po zdravlje

05.03.2024 14:23

VISOK HOLESTEROL OŠTEĆUJE SRCE I MOZAK: Ovih 6 namirnica mogu da smanje njegov pogubni uticaj
shutterstock.com

Visok nivo holesterola može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem, ali ishrana može da odigra značajnu ulogu u održavanju njegovog nivoa pod kontrolom. Postoje određene prehrambene navike koje se mogu primeniti kako biste održali zdrav nivo holesterola.

Uzimanje u obzir ovih prehrambenih navika može da bude od velike koristi za zdravlje srca i kontrolisanje nivoa holesterola. Važno je imati na umu da ishrana igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja i da male promene u ishrani mogu imati velike benefite za organizam.

shutterstock.com

Povedite računa o namirnicama ukoliko imate problem sa holesterolom

1. Mediteranska dijeta kao ključ za zdravlje srca

Mediteranska dijeta, koja se bazira na konzumaciji hrane poput maslinovog ulja, orašastih plodova, semenki i povrća, pokazala se kao veoma korisna za održavanje zdravog nivoa holesterola. Osim toga, ova ishrana je povezana sa povećanjem "dobrog" HDL holesterola, što je posebno važno za osobe sa visokim kardiovaskularnim rizikom.

2. Meso i krompir kao deo zdrave ishrane

Dobra vest za osobe koje vole meso je da ne moraju da ga potpuno eliminišu iz ishrane kako bi održale nizak nivo holesterola. Tanji komadi mesa, poput odreska, mogu da budu sastavni deo zdrave ishrane za srce.

3. Ovsene pahuljice i smanjenje holesterola

Ovsene pahuljice, kao klasičan doručak, mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola zahvaljujući beta-glukanskim vlaknima koja sadrže. Dodavanje samo tri grama ovsenih beta-glukana dnevno u ishranu pokazalo se kao efikasno sredstvo za smanjenje "lošeg" holesterola.

4. Luk kao prirodni saveznik srca

Uključivanje luka u ishranu takođe može pozitivno da utiče na nivo holesterola. Studije su pokazale da luk može prirodno da smanji ukupni i LDL holesterol. Ako se ustručavate da jedete luk zbog njegovog jakog ukusa i mirisa, čak i suplementi luka mogu da budu dobra alternativa.

shutterstock.com

Birajte zdravlje!

5. Zeleni čaj i njegov uticaj na holesterol

Zeleni čaj se takođe ističe kao jednostavan dodatak ishrani koji može da doprinese snižavanju LDL i ukupnog holesterola, čineći ga korisnim za osobe sa porodičnom istorijom visokog holesterola. 

6. Jagode saveznik zdravlja srca

Jagode su ne samo prirodno slatke i ukusne, već su i korisne za održavanje zdravog nivoa holesterola. Istraživanja su pokazala da konzumiranje određene količine jagoda svakodnevno može dovesti do smanjenja ukupnog i LDL holesterola.

Naravno, ukoliko imate problem sa visokim holesterolom, neophodno je da se konsultujete sa lekarom u vezi terapije. Čak i ako uključite navedene namirnice u ishranu, a pijete lekove za snižavanje holesterola, ne smete isključivati terapiju bez prethodnih konsultacija sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)