Odrasli

KOJI JE KOLAGEN NAJBOLJI I DA LI JE ZAISTA TOLIKO MOĆAN PROTIV BORA? Naš dermatolog razjašnjava sve nedoumice (FOTO)

Na internet forumima se vodi pravi rat oko toga da li bi ovaj protein trebalo uzimati u tečnom obliku ili kroz kapsule da bi se postiglo "peglanje" brazda na koži

05.03.2024 11:15

KOJI JE KOLAGEN NAJBOLJI I DA LI JE ZAISTA TOLIKO MOĆAN PROTIV BORA? Naš dermatolog razjašnjava sve nedoumice (FOTO)
Shutterstock

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu i ulazi u sastav naših kostiju, mišića, ligamenata i kože. Oko 70 odsto suve mase naše kože čini ovaj izuzetno važan protein. Postoji više tipova kolagena, ali onaj koji je najvažniji za našu kožu i koji joj daje tonus poznat je kao tip 1.

Upravo ovaj protein je u poslednje vreme u žiži interesovanja dama u Srbiji. Mnoge se hvale kako ne bi bi mogle da zamisle dan bez "kolagenskog šota", tvrdeći da je upravo ovaj protein zaslužan za očuvanje mladosti i lepote kože, ali i za "peglanje" bora, pa čak i onih dubokih i izraženih. U zavisnosti od toga sa kim razgovarate, dobićete različite informacije; neke dame tvrde da je kolagen u kapsulama odličan, druge su, pak, uverene da samo onaj u tečnom obliku "ima smisla", a treće se kunu u "recept naših baka" i otkrivaju da je zapravo supa najbolji izvor ovog proteina koji "čini čuda za bore".

Specijalista dermatovenerologije dr Dimitrije Karbabahčiev za Srećnu republiku razjašnjava sve nedoumice u vezi sa kolagenom i njegovim moćima.

- U našem organizmu stalno se odvija obrt stvaranja kolagena i njegova razgradnja. Taj proces vremenom ide u pravcu starenja, odnosno povećane razgradnje ovog proteina, što za rezultat ima prve znakove starenja kože, odnosno bore - kaže dr Karabahčiev za naš portal

Prema njegovim rečima, nažalost ne postoji univerzalni eliksir mladosti ili čarobni štapić koji će "izbrisati" bore.

- Ipak, kolagen je glavna alatka pre svega u prevenciji ali i u borbi protiv ublažavanja znakova starenja. Kolagen počinje da smanjuje svoje prisustvo u našoj koži već u kasnim dvadesetim godinama i početkom 30-ih, tako da u prevenciji znakova starenja, pogotovo kod pušača i ljudi koji generalno imaju loše životne navike, izlažu se suncu i ne hrane se pravilno suplementacija ovog proteina može da se uključi već u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama - savetuje Karabahčiev.

shutterstock.com

Smanjeno prisustvo kolagena je već primetno u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama

Budući da su znakovi starenja kod žena već izrazitiji u menopauzi, odnosno četrdesetim i pedesetim godinama, dermatolog objašnjava da je suplementacija kolagena i te kako poželjna u tom periodu kako za kožu, tako i za organizam uopšte. Način na koji će ga uzimati - da li kao kapsule, prah ili u tečnom obliku, sasvim je svejedno, objašnjava i ističe da je sve to stvar preferencije i afiniteta.

- Da li neko želi da meša kolagen sa sokovima ili vodom, da ga doda nekoj hrani ili mu je lakše da uzima kolagen u tečnom obliku ili kroz prah razmućen u vodi, sasvim je svejedno. Najbitnije je da je kolagen dobrog kvaliteta i da je izvor kolagena dobrog kvaliteta. Recimo, onaj od morskih algi je najbolji kolagen, jer je najmanje zagađen - objašnjava dr Karabahčiev.

Pitali smo dermatologa i koliko je kolagen dobijen iz supe od goveđih kostiju efikasan u borbi protiv bora. Dr Karabahčiev ističe da mnoge namirnice obiluju ovim proteinom, pa tako i goveđa i pileća supa, ali posebno jedna koja možda nije toliko često prisutna u našim obrocima.

- Kolagen koji se dobija od goveđih i pilećih kostiju je tip 3 koji je važniji možda za nešto drugo, dok se može reći da je riblja supa čak možda i potentniji izvor onog pravog tipa kolagena. Ali, svaka supa, i goveđa i pileća i riblja daju bogat izvor ne samo kolagena nego i drugih nutrijenata koji podižu opšti tonus našeg organizma, a samim tim pozitivno utiču i na našu kožu - otkriva dermatolog.

pexels.com

Domaće supe su odličan izvor kolagena

Prema njegovim rečima, preporučljiva dnevna doza kolagena iznosi od 2,5 do 15 grama, a opseg se određuje u zavisnosti od starosti i uzrasta osbe, kao i načina života i drugih karakteristika.

- Kada govorimo o ženama i zreloj koži, dovoljno je uzimati 10 grama kolagena dnevno; to je bezbedna i dovoljna doza za njih, bez nuspojava, odnosno mogućnosti da dovede do preopterećenja bubrega. Kao i za svaki suplement, period uzimanja bi trebalo da bude od tri do šest meseci i može se ponavljati sa pauzom od mesec-dva između dva ciklusa uzimanja. To je opet individualno, ali prvi rezultati, odnosno benefiti ublažavanja bora se uglavnom javljaju između 4. i 12. nedelje uzimanja kolagena - navodi dermatolog Karabahčiev.

Preparati kolagena su mnogo efikasniji kada se kombinju sa nekim drugim sastojcima poput vitamina C ili minerala poput  bakra, jer je kolagen sa ovim dodacima mnogo bolji od čistog kolagena. Retinol je takođe izuzetno važan u kombinaciji sa kolagenom, jer stimuliše stvaranje ovog proteina i može se koristiti u obliku krema i seruma. 

Pušenje, posebno kod žena, pored izlaganja sunčevim zracima ubrzava starenje kože. Načinom života možemo donekle da utičemo na taj proces, jer i sunčanje i konzumiranje duvana spadaju u spoljašnje faktore, dok na genetiku koja spada u unutrašnje faktore nemamo nikakav uticaj - zaključuje dr Karabahčiev.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)