Lice

LEKAR OTKRIO KOJA 4 VITAMINA SU NEOPHODNA ZA BLISTAVU KOŽU: Uz njih vam botoks neće biti potreban (FOTO)

Većinu možete da obezbedite iz prirodnih izvora

18.02.2024 09:30

LEKAR OTKRIO KOJA 4 VITAMINA SU NEOPHODNA ZA BLISTAVU KOŽU: Uz njih vam botoks neće biti potreban (FOTO)
shutterstock.com

Iako na tržištu postoji mnoštvo seruma i krema protiv starenja, oslanjanje na kozmetičke proizvode i zanemarivanje pravilne ishrane može da utiče na lepotu kože. Nutricionisti godinama podsećaju da je mediteranski način ishrane najbolji za održanje zdravlja, a dermatolozi su saglasni da ishrana bazirana na svežem voću i povrću, nemasnom mesu, ribi i žitaricama obezbeđuje koži blistavost i sjaj. Naravno, redovna hidratacija običnom vodom se podrazumeva.

Da bi koža i u zrelijem dobu zadržala mladalački sjaj, trebalo bi unositi optimalnu količinu vitamina, minerala i zdravih masnoća. Pored toga, ključno je proceniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja, jer te promene mogu da dovedu  do značajnih poboljšanja kvaliteta kože.

Stručnjak za negu kože dr Anil Rajani u Jutjub videu izdvojio je četiri vitamina koji su ključni za održavanje kože mladolikom i sjajnom.

1. Vitamin D

Dr Rajani preporučuje uzimanje dodataka vitamina D kako bi koža izgledala zategnuto. On predlaže 15 minuta dnevnog izlaganja suncu, jer je vitamin D dobar za kožu. Vitamin D nastaje kada koža upije sunčevu svetlost. Napominje se da holesterol pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Zatim se preuzima kroz jetru i bubrege, te se prenosi kroz telo, što pomaže u stvaranju zdravih ćelija, prenosi Index.hr

Prema Institutu Linus Pauling, kako navodi Rajani, preporučuje se uzimanje oko 600 međunarodnih jedinica vitamina D dnevno.

- Možda će vam trebati više ako ste stariji od 70 godina - dodao je.

shutterstock.com

Nega lica počinje u ranim tridesetim godinama

 

2. Vitamin C

Stručnjak tvrdi da se visoke doze vitamina C nalaze u spoljnom i unutrašnjem sloju kože, poznatim kao epidermis i dermis.

- Bori se protiv raka, deluje kao antioksidans, a njegova uloga u proizvodnji kolagena pomaže elastičnosti kože – naveo je dr Rajani.

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju snažne i čvrste kože, doprinoseći njenoj otpornosti protiv spoljašnjih uticaja. Nalazi se u mnogim proizvodima za negu kože protiv starenja. Osim toga, vitamin C, koji je prisutan i u agrumima, podstiče zaceljivanje rana, smanjuje oštećenje ćelija i odgađa znakove starenja podsticanjem prirodne proizvodnje kolagena.

shutterstock.com

Vitamin C trebalo bi unositi i kroz suplemente i kroz voće i povrće

Rajani preporučuje redovni unos vitamina C za obnovu i sprečavanje suvoće kože. Preporučena dnevna doza iznosi 1000 miligrama, a dodaci ishrani, smatra doktor, obično nisu nužni.

3. Vitamin E

Baš kao i vitamin C, dr Rajani kaže da je vitamin E antioksidans čija je glavna funkcija u nezi kože zaštita od oštećenja uzrokovanih suncem.  Uzimanje ovog vitamina takođe može da pomogne u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Pomaže i u lečenju upale kože, a poželjno je unositi dovoljno vitamina E putem hrane i dodataka ishrani. Dr Rajani napominje da je većini odraslih potrebno oko 15 miligrama vitamina E dnevno. Prirodni izvori ovog vitamina su orašasti plodovi i semenke.

4. Vitamin K

Doktor Rajani preporučuje dodavanje vitamina K u ishranu, ali naglašava da ne bi trebalo da mešamo K1 i K2.

shutterstock.com

Vitamin K je izvanredan borac protiv tamnih podočnjaka

 

On tvrdi da je nedostatak vitamina K2 jedan od uzroka bora. Ipak, u videu se fokusirao na vitamin K1, za koji kaže da ne deluje na kosti toliko koliko K2, već je bitniji u zgrušavanju krvi.

Osnovne funkcije ovog vitamina smatraju se korisnim i za ublažavanje bora, strija i tamnih podočnjaka. Dr Rajani ističe da se vitamin K može pronaći i u različitim kremama za kožu i da može da spreči različita stanja kože. Da bi vitamin K bio delotvoran u borbi protiv starenja kože, dr Rajani kaže da je preporučena doza za odrasle 90 do 120 mikrograma dnevno. Ovaj vitamin nalazi se u prirodnim izvorima kao što su kelj, spanać, zelena salata, kupus i mahune.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)