Odrasli

MELANOM VIŠE NIJE VODEĆI UZROK SMRTI OD RAKA KOŽE: Ovo su simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju (FOTO)

Evropski dermatolozi otkrili su da su manje smrtonosne vrste kancera uzročnici većeg broja fatalnih ishoda.

13.10.2023 10:01

MELANOM VIŠE NIJE VODEĆI UZROK SMRTI OD RAKA KOŽE: Ovo su simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju (FOTO)
Shutterstock

Nemelanomski rak kože (NMSC), kao što su karcinomi bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija, činili su više od tri četvrtine svih slučajeva raka kože u 2002. godini i doveli do gotovo 64.000 smrtnih slučajeva širom sveta. U istom periodu, od melanoma je preminulo 57.000 ljudi.

Naučnici veruju da, budući da se nemelanomski rak kože ne prijavljuje često, stvarni uticaj može da bude veći od procenjenog.

Dok se melanomi najčešće pojavljuju kao mladeži u više nijansi braon boje sa nepravilnim ivicama, nemelanomski karcinomi mogu da budu teže uočljivi. Manifestuju se kao izbočine boje voska ili kao crvene ljuskave mrlje na koži koje u početku uglavnom izgledaju bezopasno.

shutterstock.com

Nemelanomski rak kože se razvija u gornjem deli kože

- Iako je manje verovatno da će nemelanomski rak kože biti fatalniji od melanoma, njegova prevalencija je daleko veća. Značajno veća učestalost nemelanomskog raka kože dovela je do značanijeg ukupnog uticaja – kaže dr Tieri Paseron, koautor studije i dermatolog u Nici.

Kako piše Dejli mejl, studija koja je koristila podatke Međunarodne agencije za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije, otkrila je „visoku incidencu“ raka kože kod osoba svetle puti i starijih ljudi u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji i Italiji. Međutim, istraživači su rekli da čak i zemlje sa visokim udelom osoba koje imaju tamniji ten nisu imune na rizik od smrti od raka kože, kao što pokazuje 11.281 smrtni slučaj u Africi.

U 2020. godini bilo je skoro 1,2 miliona prijavljenih slučajeva nemelanomskog raka kože, u poređenju sa 324.635 slučajeva melanoma.

Većina karcinoma kože su nemelanomski, što se odnosi na grupu karcinoma koji se polako razvijaju u gornjim slojevima kože, sa uobičajenim tipovima uključujući karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija. U poređenju sa melanomom, vrstom raka kože koji se razvija u melanocitima, odnosno ćelijama koje proizvode melanin, nemelanomski rak kože se manje širi na druge delove tela i može se lakše lečiti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)