Odrasli

JEDNA REČENICA ĆE VAM POMOĆI DA ODMAH ZASPITE: Doktor je otkrio metodu za uspavljivanje o kojoj priča ceo svet (FOTO)

Sve je više onih koji dočekaju zoru budni jer im san nije naišao na oči, a ujutru se osećaju umorno i iscrpljeno zbog nesanice.

13.06.2023 20:24

JEDNA REČENICA ĆE VAM POMOĆI DA ODMAH ZASPITE: Doktor je otkrio metodu za uspavljivanje o kojoj priča ceo svet (FOTO)
Shutterstock

Nesanica je problem koji pogađa veliki broj ljudi, a razlozi mogu biti različiti. Godine su potpuno nebitne i možete biti potpuno zdravi ali kad neće san na oči- neće. Neki to pravdaju kafom koju su popili u večernjim satima, drugi nagomilanim obavezama i stresom koji su kod njih stalno priustni.

Ako ste i vi među onima koji se bude nenaspavani, džangrizavi i razdražljivi, jedan doktor sa TikToka otkrio je veoma zanimljiv način da to prevaziđete i brzo zaronite među jastuke. 

shutterstock.com

Prevrtanje i ustajanje iz kreveta je uobičajeno kada san ne dolazi na oči

Doktor Karan Raj je svojim pratiocima, kojih ima 5,1 miliona na Tiktok mreži, objasnio kako je patio od nesanice i da je počeo da radi kao lekar. Poznati lekar je u početku mislio kako njegova metoda ili obrnuta psihologija neće funkcionisati ali je kasnije bio iznenađen koliko mu je to zapravo pomoglo. 

- Suština je da ostnete u krevetu da ležite otvorenih očiju i terate sebe da budete budni. Kažite sebi "nemoj da spavaš, nemoj da spavaš! U mnogim slučajevima ćete se osećti umorno i zaspati i to je kod mene upalilo - napominje doktor. 

 

 

Stručnjak je naveo da se ova metoda drugačije zove "paradoksalna namera". On je to uporedio sa situacijom da svojim pratiocima sugeriše da recimo ne razmišljaju o polarnom medvedu.

- Pogodite šta ćete tada prvo pomisliti?- rekao je. 

Doktorov savet je, kako se čini, mnogima pomogao i naišao je na odobravanje pa su neki rekli kako je ovaj trik rešio i njihove dugoročne probleme sa spavanjem.

- Ovo je jedina stvar koja mi pomaže -

- Ovu temu ste stavili u drugom videu, a sada je ono što ja radim da bih zaspala.-

- Patim od nesanice još od detinjstva i iako tada ovaj trik nije uspeo, nedavno sam imao uspeh sa njim -

- Trenutno je nešto malo posle 3h. Pokušavam ovo upravo - komentarisali su korisnici mreže.

U jednom od svojih komentara pratiocima dr Karan je objasnio kako je u potpunosti prevazišao svoju nesanicu kada je prestao da gleda televiziju do kasno u noć.

 

 

Ovaj stručnjak je pored ove metode napomenuo da postoji i jednostavan trik poznat kao metoda 10-3-2-1 koja podrazumeva odricanje od kofeina deset sati pre spavanja i izbegavanje velikih obroka barem tri sata pre nego odete u krevet. Osim toga, dva sata treba izbegavati bilo kakav rad, naročito umni, a sat vremena pre spavanja bi najdalje trebalo da izgasite telefon ili tv.

Optimalno odraslima je u proseku potrebno sedam do devet sati sna. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi imate nesanicu ako:

- teško zaspite 

- budite se tokom noći

- ležite budni noću

- oećate se umorno nakon buđenja

- teško vam je da dremate tokom dana, a umorni ste

- budite se rano i ne možete ponovo da zaspite

- umorni ste i razdražljivi tokom dana

- imate slabu koncentraciju tokom dana

Ove simptome možete ublažiti redovnim odlaskom u krevet i buđenjem u isto vreme. Osim toga, poželjno je da nešto pročitate i da ugasite sve tehničke uređaje. Vežbanje se takođe preporučuje za bolji san. Ako ovi simptomi ne nestaju ni uvođenjem ovih navika, trebalo bi razgovarati sa lekarom opšte prakse.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)