Odrasli

SELA JE NA TOALET I ONDA JE SAMO NEŠTO PUKLO: Usledio je pakao, a očajna žena je apelovala: Nikako ne zanemarujte ovaj simptom! (FOTO)

Betani Ison je kada je imala samo 19 godine prvi put osetila jak bol u kolenu, ali ga je, nažalost, godinama ignorisala.

09.06.2023 15:01

SELA JE NA TOALET I ONDA JE SAMO NEŠTO PUKLO: Usledio je pakao, a očajna žena je apelovala: Nikako ne zanemarujte ovaj simptom! (FOTO)
Shutterstock

Betani Ison (26) godinama je imala probleme s kolenom. Prvi bolovi su se pojavili kad je imala 19 godina, ali je verovala da to nije ništa strašno i da je samo nezgodno gazila. Bol bi potom na neko vreme nestajao, ali bi se nakon izvesnog vremena ponovo pojavio, i to još jači. Otišla je kod lekara, ali oni nisu uspeli da utvrde o čemu se radi.

Naučila je da živi sa bolovima i povremenim oticanjem kolena. Jednog dana je iz kupatila krenula da se popne na sprat u spavaću sobu i tada ju je presekao stravičan bol u kolenu. Sela je na WC-šolju da se odmori i tada je čula da je nešto puklo. Osetila je nezamisliv bol koji je prostrujao njenim telom.

Teška operacija

Britanin dečko je pozvao hitnu pomoć i ona je odmah prevezena u bolnicu gde su ustanovili da joj se koleno bukvalno raspalo. Usledila je teška operacija i prognoze lekara da nikad više neće moći da povrati pokretljivost kolena i noge.

- Ispostavilo sam da sam imala tumor gigantskih ćelija u kolenu, poznat i po imenu osteoklastom tumor kostiju koji je oslabio kosti kolena i butine. Lekari su mi rekli da takvu bolest ima jedan u milion pacijenata, a morali su da mi odstrane bolesne kosti i zamene ih. Rečeno mi je da nikad više neću imati normalnu pokretljivost noge, da neću moći da trčim, klečim, čak ni da normalno hodam – ispričala je Betani.

Usledio je pakao, ali je ona odlučila da se ne predaje.

- Pitala sam lekare kakve su prognoze, a oni su mi rekli da 99 odsto neću moći više normalno da se krećem. Pomislila sam: “Ko zna, možda baš ja budem u tih jedan odsto“ – dodala je ona.

Usledilo je sedam nedelja intenzivne terapije u bolnici, kada je praktično ponovo učila da hoda, i još godinu dana kućnog lečenja i svakodnevnih vežbi.

- Nisam mogla da se pomirim s činjenicom da nikad više neću moći da potrčim za mojim sinom, da nikad više neću obuti štikle. Kad god mi je bilo teško setila bih se kako sam plesala, trčala, plivala i da neću moći više da radim te stvari ako se ne potrudim – naglasila je Betani.

Malo po malo, uz stručnu pomoć fizioterapeuta, ona je napredovala i posle svega je uspela da u potpunosti povrati pokretljivost noge i kolena.

- Dokazala sam i sebi i lekarima da ja to mogu. Sad želim da upozorim ljude da ne ignorišu bol jer je to simptom neke bolesti. Sa 19 godina kad sam prvi put osetila bol u kolenu verovala sam da sam jaka, da mi nije ništa. Kako sam pogrešila. Morala sam da insistiram da mi se urade pregledi, da se utvrdi o čemu se radi, a ne da tek tako odustanem. Možda bi sve bilo drugačije da mi je na vreme dijagnostikovana bolest – dodala je ona.

Simptomi

Osteoklastom ili tumor gigantskih ćelija najčešće je benigni kancer koji zahvata velike kosti kao što su butna kost ili kosti ruke. Tumor postepeno raste, a bolest je gotovo neprimetna. S vremenom obolelo mesto počinje da otiče i javljaju se bolovi. Problem se rešava operacijom.

Simptomi su:

  • bol
  • otok oko samog tumora
  • prelomi kostiju uzrokovani njihovom slabošću
  • ograničen pokret
  • poteškoće u kretanju

BONUS VIDEO:

Komentari (0)