Odrasli

PODMUKLA BOLEST KOJA KOJA MOŽE DOVESTI DO FATALNIH POSLEDICA: Samo jedna trećina žena ima simptome (FOTO)

Alarmantna stvar je što adenomioza može uticati na plodnost kod žena

30.05.2023 15:00

PODMUKLA BOLEST KOJA KOJA MOŽE DOVESTI DO FATALNIH POSLEDICA: Samo jedna trećina žena ima simptome (FOTO)
shutterstock.com

Uprkos tome što ovo stanje pogađa svaku petu ženu, malo nas je informisano o tome šta je to adenomioza. Ovo oboljenje, pre svega, može da izazove simptome poput neredovne menstruacije i bola u karlici, a zatim i niz drugih koji se mogu javiti kasnije. Ipak, simptomi i njihova ozbiljnost variraju od pacijenta do pacijenta. Prema statistici, jedna trećina žena sa ovim oboljenjem ima minimalne simptome ili ih nema uopšte. 

Kako navodi Sajnsalert, alarmantna stvar je što adenomioza može uticati na plodnost kod žene. Žene koje su trudne, u ovakvim slučajevima su pod velikim rizikom jer može doći do pobačaja, prevremenog porođaja, preeklampsije, odnosno visokog krvnog pritiska i oticanja u trudnoći, ali može dovesti i do rizika od krvarenja nakon porođaja

Šta uzrokuje adenomiozu?

Materica se sastoji od dva ključna sloja: endometrijuma i miometrijuma odnosno mišićnog sloja koji je odgovoran za kontarkcije u trudnoći. Kod žena sa adenomiozom ćelije slične endometrijumu nalaze se na pogrešnom mestu-miometrijumu.

Shutterstock

Nesnosni bolovi su često glavni simptom ovog oboljenja

Veliki broj žena sa ovim stanjem ima i endometriozu koja je slična adenomiozi, jer su i kod nje ćelije slične endometrijumu, na pogrešnom mestu, ali izvan materice u karličnoj šupljini. Zahvaljujući mnogim istraživanjima i medijskom osvešćivanju mnogi su upoznati sa terminom endometrioza ali malo njih još uvek zna šta je adenomioza. 

Kako se dijagnostikuje ovo stanje?

Dijagnoza adenomioze se postavlja biopsijom. Ranije se adenomioza dijagnostikovala procenom patologije gde se miometrijum ispitivao pod mikroskopom nakon operacije uklanjanja materice. Poslednjih godina došlo je do razvoja tehnologije snimanja poput magnetne rezonance kao i detaljnog ultrazvuka karlice. Lekari i dalje rade na razvoju nehirurške metode za dijagnozu ove bolesti ali ipak još uvek ostaje nepoznat tačan broj žena sa ovim stanjem.

Shutterstock

Nije još uvek poznat broj žena koji oboljeva od adenomioze

Adenomioza je složeno stanje

Još uvek nije poznato zbog čega neke žene razvijaju adenomiozu. Ipak, stručnjaci smatraju da područje između dva sloja materice postaje oštećeno bilo prirodnim procesima menstrualnog ciklusa, trudnoće ili porođaja ili medicinskim procedurama. Kod nekih žena oštećenje slojeva tkiva endometrijuma ne zarasta kako treba pa ćelije slične tom sloju ulaze i rastu abnormalno u miometrijumu što dovodi do bola i krvarenja

Kako se leči ovo oboljenje

Strategije lečenja bi trebalo da budu prilagođene pacijentima u zavisnosti od njihovih želja i simptoma za plodnost. Postoji hormonski i nehormonski tretman lečenja. Prvi podrazumeva hormonalne lekove kao što su oralni kontraceptivi, pilule sa progesteronom ili umetanje spirale koja oslobađa progesteron. Nehormonski uključuju traneksamsku kiselinu. Ovi tretmani imaju cilj da smanje menstrualno krvarenje. Zbog više vrsta adenomioze tretmani se rade drugačije od žene do žene.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)