Odrasli

SIMPTOMI TEŠKOG OBOLJENJA KOJI SE VIDE U OČIMA: Ukoliko se bolest ne drži pod kontrolom, može dovesti do smrtnog ishoda (FOTO)

Hipertenzija može da izazove zamagljen vid što ukazuje na skok pritiska koji može biti veoma opasan ukoliko se ne drži pod kontrolom.

21.05.2023 10:39

SIMPTOMI TEŠKOG OBOLJENJA KOJI SE VIDE U OČIMA: Ukoliko se bolest ne drži pod kontrolom, može dovesti do smrtnog ishoda (FOTO)
Shutterstock

Visok pritisak je opasno oboljenje od kojeg, prema procenama lekara, povremeno ili stalno pati svaki treći pacijent u zrelom dobu. Pored dobro poznatih simptoma kao što je glavobolja ili bol u grudima, stručnjaci Američkog instituta za kardio-vaskularne bolesti upozoravaju da postoji i jedan neuobičajen simptom visokog krvnog pritiska koji može da se vidi u očima.

shutterstock.com

Zamagljen vid može biti upozorenje na visok pritisak

Upozorenje lekara

Prema njihovom mišljenju, hipertenzija može da izazove zamagljen vid što ukazuje na skok pritiska koji može biti veoma opasan ukoliko se ne drži pod kontrolom. Kako upozoravaju lekari, visok krvni pritisak jedan je od najčešćih uzroka srčanog i moždanog udara koji može da dovede do smrti pacijenta.

- Hipertenzija može da izazove oštećenje malih krvnih sudova koji snabdevaju mrežnjaču oka kiseonikom što dovodi do zamagljenog vida. Mrežnjača je tkivo u zadnjem delu očne jabučice prepuno nervnih završetaka koji su osetljivi na svetlost. Nedovoljan dotok krvi u mrežnjaču može da dovede do zamagljenog ili potpunog gubitka vida – upozorili su američki lekari, a piše britanski San.

Prema njihovim rečima, visok krvni pritisak može da dovede do nakupljanja tečnosti ispod mrežnjače što takođe dovodi do oštećenja vida.

- U posebnom riziku su dijabetičari i pacijenti sa hipertenzijom koji moraju da redovno uzimaju propisanu terapiju kako bi krvni pritisak držali pod kontrolom. Do oštećenja optičkog nerva koji šalje poruke mozgu može doći i usled njegove blokade što dovodi do problema sa vidom – upozorili su stručnjaci.

 Visok krvni pritisak može da dovede i do odumiranja nervnih ćelija u oku što za posledicu može imati privremeni ili trajni gubitak vida.

- Jedan od razloga zamagljenog vida može biti i moždani udar, koji je opet posledica hipertenzije, kada dolazi do oštećenja optičkog nerva koji je povezan sa delom mozga koji je zadužen za obradu slika. Zbog svega toga je izuzetno važno da redovno merite krvni pritisak posebno ukoliko inače imate probleme sa hipertenzijom – naglasili su stručnjaci.

Normalan krvni pritisak je 120/80, sve preko toga se smatra povišenim pritiskom.

shutterstock.com

Bol u grudima može biti najava srčanog udara koji se javlja kao posledica hipertenzije

Ostali simptomi

Hipertenzija ima čitav niz simptoma i ukoliko osetite neki od njih potražite pomoć lekara. Simptomi su:

BONUS VIDEO:

Komentari (0)