Odrasli

OVO SU SIMPTOMI OPAKE BOLESTI KOJA JE UBILA REJA LIOTU: Nazivaju je TIHI UBICA jer kasno počinje da se manifestuje, evo na šta morate obratiti pažnju!

Posle godinu dana nakon smrti čuvenog glumca otkriveno je šta mu se zapravo dogodilo.

09.05.2023 21:01

OVO SU SIMPTOMI OPAKE BOLESTI KOJA JE UBILA REJA LIOTU: Nazivaju je TIHI UBICA jer kasno počinje da se manifestuje, evo na šta morate obratiti pažnju!
Vianney Le Caer/Invision/AP

Holivudska zvezda Rej Liota (67) preminuo je prošlog maja, a sada je otkriven uzrok njegove smrti. Kako prenose američki mediji, preminuo je od plućnog edema i akutne srčane insuficijencije u snu dok je radio na filmu u Dominikanskoj Republici 26. maja prošle godine. Prema dokumentima do kojih je došao TMZ,  okidač za tragičan ishod bila je ateroskleroza.

Šta je zapravo ateroskleroza i kako do nje dolazi? Ateroskleroza je hronična bolest sa progresivnim tokom čiji razvoj praktično počinje od rođenja. Ona nastaje sporim nakupljanjem plaka u arterijama, čije komplikacije uključuju i plućni edem i akutnu srčanu insuficijenciju. Stručnjaci opisuju plak kao lepljivi nusproizvod u krvi koji se sastoji od kombinacije masti, holesterola, kalcijuma i drugih naslaga. Kako plak začepljuje zidove vaskularnog sistema, arterije postaju tvrde i uske. Na kraju, plak može u potpunosti blokirati protok krvi. To može dovesti do komplikacija, poput onih koje su dovele do smrti Reja Liote.

Simptomi i komplikacije bolesti?


Prema Američkim nacionalnim institutima za zdravlje, oko polovine Amerikanaca između 45 i 84 godine ima aterosklerozu, ali za to ne znaju jer se bolest razvija sporo i početak simptoma se često javlja kasno kada već nema dovoljno vremena za pravovremeno reagovanje. Većina simptoma "tihog ubice" se smatraju hitnim medicinskim slučajevima, a ako ih imate, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Jedan od najčešćih simptoma ateroskleroze su mučni i izuzetno bolni grčevi mišića u kukovima i nogama kada hodate. Ti simptomi će prestati kada se odmorite. To može biti pokazatelj bolesti perifernih arterija, što smanjuje dotok krvi u noge i ruke. Još jedan uobičajen simptom je intenzivan bol u predelu stomaka ili leđa, što može značiti da imate aneurizmu abdominalne aorte. Bol u grudima tokom aktivnosti takođe može biti znak dolazećeg srčanog udara uzrokovanog nakupljanjem plaka u arterijama.

Nefatalni simptomi srčanog udara variraju od bolova u ruci i grudima do mučnine i povraćanja, hladnog znoja i kratkog daha.

Ateroskleroza takođe može da izazove "mini moždani udar", formalno poznat kao prolazni ishemijski napad, koji uključuje iznenadnu, jaku glavobolju, utrnulost ili slabost na jednoj strani tela i poteškoće u kretanju tela.

Shutterstock

Simptomi bolesti javljaju se polako, ali je bol u grudima jedan od natipičnijih znakova nadolazećeg srčanog udara

Kako se dijagnostikuje ateroskleroza?

Pored pomenutih fizičkih signala, ateroskleroza se može dijagnostikovati pomoću krvnog panela za otkrivanje visokog holesterola i šećera u krvi ili testom stresa i očitavanja EKG-a da bi se otkrile anomalije u otkucaju srca.

Kako bi lekar utvrdio da li pacijent ima aterosklerozu, on će krenuti od analize porodične medicinske istorije, ličnog zdravstvenog stanja, uradiće fizički pregled, slušati pacijenta stetoskopom kako bi se uočio slab ili odsutan puls ili abnormalni zvuk u arterijama koji se zove "brušenje". Dalje se rade analize krvi kako bi se utvrdio nivo masti, holesterola, šećera i proteina u krvi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)