Odrasli

8 GODINA JE IMALA SIMPTOME, A NIJE NI ZNALA DA JE BOLESNA: Kad su joj saopštili dijagnozu Hana je zanemela od šoka, ostale su trajne posledice (FOTO)

Devojka je godinama verovala da pati od išijasa išla je od lekara do lekara sve dok se njeno stanje nije toliko pogoršalo da je završila u bolnici

03.05.2023 11:00

8 GODINA JE IMALA SIMPTOME, A NIJE NI ZNALA DA JE BOLESNA: Kad su joj saopštili dijagnozu Hana je zanemela od šoka, ostale su trajne posledice (FOTO)
shutterstock.com

Hana Konor (33) punih osam godina imala je različite simptome na koje se žalila doktorima. Svaki put bi otišla kod lekara ali su joj postavljali drugačiju dijagnozu. Potom bi se na izvesno vreme sve smirilo, a onda su se njeni zdravstveni problemi nanovo pogoršali.

Posle punih osam godina tumaranja od lekara do lekara konačno joj je postavljena dijagnoza.

Bol u leđima

Kako je Ispričala Hana za britanske medije, sve je počelo 2012. kada je osetila bol u leđima. Otišla je kod lekara koji je pregledao, dao joj lekove za bolove i to je bilo to. Njeni problemi su se nastavili ali sa drugačijim simptomima. Konstantno je bila umorna i povremeno bi osećala utrnulost udova

Lekari su verovali da je u pitanju išijas pa je dobijala lekove za bolove. Stanje joj se naglo pogoršalo kad je izgubila vid na jedno oko, govor joj je postajao nejasan i imala je osećaj utrnulosti od struka na dole. Tek tada je bilo je jasno da je u pitanju nešto mnogo opasnije.

- Moj suprug je pozvao Hitnu pomoć i odvezli su me u bolnicu. Između ostalog, pregledao me je neurolog, urađen mi je skener i dijagnostikovano je da imam multipla sklerozu. Lekari su mi rekli da od ove bolesti bolujem već sedam, osam godina zbog simptoma koje sam imala - rekla je Hana.

Prema njenim rečima, svaki put kad joj nije bilo dobro, ona je išla kod lekara.

- Problem je bio što su moji simptomi bili različiti. Osim toga, imala sam duže periode kada nisam imala nikakve probleme. Tek nakon postavljanja dijagnoze su mi rekli da ova bolest ima epizode kada se simptomi pogoršavaju, pa se tokom vremena stanje polako poboljšava, pa opet pogoršava... Verujem da da mi je dijagnoza postavljena na vreme, da bih uspela da izbegnem neke trajne posledice - rekla je ona. 

Hana ističe da se multipla skleroza teško dijagnostikuje upravo zbog brojnih potpuno različitih simptoma. Zbog toga se ona uključila u kampanju podizanja svesti ljudi o ovoj bolesti. 

Shutterstock

Bol u leđima nije nužno simptom ove bolesti ali svakako ukazuje na probleme sa kičmom

Simptomi bolesti

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema usled procesa demijelinizacije kičmene moždine i mozga. Može da se pojaviti u bilo kom životnom dobu, najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine života, bolest se najčešće razvija godinama i češća pogađa žene nego muškarce. 

Simptimi:

  • slabost
  • zamor
  • česta ukočenost posebno lumbalnog dela kičme
  • inkoordinaciju
  • drhtanje
  • nejasan govor
  • depresija
  • spazam mišića
  • problemi sa ravnotežom
  • poteškoće sa vidom, bubrezima i bešikom
  • nejasno pamćenje i misaoni tok

BONUS VIDEO:

Komentari (0)