Odrasli

IMALA JE SAMO 24 GODINE I ČUDOM JE PREŽIVELA: Ignorisala je simptome, ovo su bili znaci upozorenja koji su je umalo odveli u smrt(VIDEO)

Danima pre napada Britani je osećala peckanje leve strane tela koja joj je potom utrnula, ali ona nije obraćala pažnju na ove signale verujući da je suviše mlada za srčane bolesti

10.02.2023 21:03

IMALA JE SAMO 24 GODINE I ČUDOM JE PREŽIVELA: Ignorisala je simptome, ovo su bili znaci upozorenja koji su je umalo odveli u smrt(VIDEO)
Printcreen Youtube/ TODAY

Amerikanka Britani Vilijams (33) pre devet godina jedva je preživela iznenadni srčani zastoj. Bila je mlada i zdrava devojka od 24 godine. Redovno je trčala i bila u sjajnoj formi, hranila se zdravo ne sluteći da joj život bukvalno visi o koncu. 

Da stvar bude gora, simptome bolesti je osetila danima pre nego što joj se dogodio srčani zastoj, ali je to ignorisala, piše britanski San.

shutterstock.com

Sindrom iznenadnog zastoja srca sve češće se javlja čak i kod mladih ljudi

Pozlilo joj u restoranu

Te večeri Britani je otišla na večeru sa roditeljima u jedan poznati njujorški restoran. Iznenada joj je pozlilo i samo se onesvestila. 

- Mama i tata su bili šokirani ali su mislili da imam nekakav napad. Srećom, u restoranu su bila dva doktora koja su me oživljavali punih osam minuta dok nije stigla Hitna pomoć. To mi je spasilo život - ispričala je Britani.

Lekarska ekipa Hitne pomoći na licu mesta je reanimirala i kad su uspeli da je povrate prebačena je u bolnicu. Zbog izuzetno teškog stanja u kome je bila lekari su je jedno vreme držali u veštačkoj komi kako bi se njen organizam oporavio. 

Sama Britani priznaje da nije mogla da shvati kako je moguće da se to dogodilo njoj koja je tad bila tako mlada bez ikakvih srčanih problema od ranije. 

Razgovarajući sa kardiolozima prisetila se da je nekoliko dana pre nego što joj je pozilo imala simptome koji su ukazivali na srčani zastoj ali ih je ona zanemarila. 

- Nekoliko dana ranije, iz čista mira, osetila sam da me pecka leva strana tela, koja je potom utrnula. Simptomi su se nastavili narednih dana a potom nestali ali sam osećala nelagodu. U potrazi za odgovorom šta mi je, pretraživala sam internet i saznala da moji simptomi mogu da ukazuju na moždani ili  srčani udar, kao i zastoja rada srca. Međutim, moj šef na poslu me je umirio rekavši da sam suviše mlada za takve bolesti - prisetila se ona.

Dan kasnije umalo nije umrla. 

shutterstock.com

Lupanje srce jedan od simptoma koji prethode iznenadnom zastoju srčanog rada

Simptomi  

Tokom boravka u bolnici i detaljnim analizama je utvrđeno da Britani ima sindrom iznenadnog zastoja srca. Kako su joj objasnili lekari, srce normalno kuca, potom u jednom trenutku naglo ubrza pa stane. Pacijent u takvim situacijama najčešće padne u nesvet, dobije neku vrstu napada a može i da umre ukoliko srce ne proradi. Ova bolest leči se beta blokatorima. 

Nakon što su utvrdili od čega boluje lekari su joj ugradili pejsmejker koji prati rad njenog srca i sprečava da dođe do ponovnog zaustavljanja rada ovog važnog organa. 

Srčani zastoj se u medicini definiše kao nagli gubitak svih srčanih aktivnosti koji dovodi do zaustavljanja disanja i gubitka svesti.  Ukoliko se ova bolest ne leči može doći i do smrti usled zastoja rada srca. 

Simptomi srčanog zastoja

  • nelagoda u grudima
  • kratak dah
  • slabost
  • lupanje srca
  • gubitak svesti
  • prestanak rada srca i disanja 

Znak za uzbunu

Kako naglašavaju kardiolozi sa čuvene američke klinike Majo neobjašnjivo peckanje i ukočenost leve strane je prvi znak za uzbunu i razlog da se hitno potraži pomoć lekara. 

Posle svega što je preživela Britani želi da podigne svest o ovoj bolesti, posebno o ranim simptomima koji nju umalo nisu koštali života. 

- Verujem da sam preživela s razlogom. Duboko u sebi znam da sam dobila drugu šansu za život i sigurno je neću protraćiti. Naravno da sam zabrinuta da mi se ne ponovi srčani zastoj zato imam pejsmejker i redovno odlazim kod mog kardiologa koji prati sve šta se dešava sa mojim srcem. Ipak, moram priznati da uvek postoji zrnce sumnje i doza straha da mi se ne ponovi epizoda koju sam srećom uspela da preživim - bila je iskrena ona.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)