Dete

DA SE RASPLAČEŠ OD SREĆE: Sijamske blizance razdvojili lekari u Brazilu a operaciju virtuelno vodio hirurg iz Londona (FOTO)

Kako bi se izbegle moguće komplikacije, lekarski i medicinski tim je mesecima vežbao u virtuelnoj hiruškoj sali pre nego što su pristupili samoj operaciji mališana

03.08.2022 14:00

DA SE RASPLAČEŠ OD SREĆE: Sijamske blizance razdvojili lekari u Brazilu a operaciju virtuelno vodio hirurg iz Londona (FOTO)
Foto: Shutterstock

Sijamski blizanci Bernardo i Artur Lima (3) iz Brazila uspešno su operisani u Rio de Žaneiru. Komplikovanu operaciju koja je trajala punih 27 sati vodio je neurohirurg iz Engleske i lekari su uspešno uspeli da odvoje spojene mozgove dvojice dečaka.

Ovaj hirurški zahvat smatra se istorijskim zato što su se hirurzi i medicinsko osoblje iz više zemalja mesecima pripremali u virtuelnoj hirurškoj sali pre nego što su pristupili samoj operaciji, pišu svetski mediji.

Printscreen Youtube/ ITV News

Lekarski i medicinski tim iz različitih krajeva sveta su mesecima vežbali u virtuelnoj hiruškoj sali pre same operacije

Istorijski poduhvat

Bernardo i Artur Lima rođeni su sa spojenim mozgovima i svaki hirurški zahvat ovog tipa kako bi se dečaci razdvojili bio je izuzetno rizičan po njihov život. Kako bi se što bolje pripremili za operaciju, lekari iz više zemlja i medicinsko osoblje koji su odabrani da učestvuju u ovom hirurškom poduhvatu, mesecima su se pripremali u virtuelnoj sali. U operaciji je učestvovalo čak 100 članova lekarskog i medicinskog tima. Obuka u virtuelnoj sali koju su svi morali da prođu znatno im je uštedela novac koji bi morali da potroše na avionske karte i hotele da su putovali s kraja na kraj sveta kako bi se pripremili za ovu komplikovanu intervenciju.

Ova virtuelna ordinacija napravljena je zahvaljujuću brazilskom humanitarnom udruženju, ali i donacijama građana koji su želeli da pomognu mališanima da se razdvoje i nastave normalan život. Dečaci se sada oporavljaju nakon intervencije i očekuju ih meseci teške rehabilitacije, ali lekari su optimisti i veruju da će se Bernardo i Artur u potpunosti oporaviti. 

Printscreen Youtube/ ITV News

Operacija razdvajanja sijamskih blizanaca u brazilskoj bolnici trajala je 27 sati

Meseci obuke i vežbanja

Kako su objasnili, brazilski lekari ovakav tip operacije je izuzetno riskantan jer ostavlja teške ožiljke na mozgu mališana. Najveći problem je što ovakve intervencije najčešće izvode lekari iz različitih zemalja sveta i nemaju dovoljno vremena da se pripreme za samu intervenciju pre nego što uđu u salu.

- Sad se to promenilo zahvaljujući ovim virtuelnim salama. Medicinski stručnjaci iz svih krajeva sveta mesecima su se obučavali i uvežbavali svaki rez pre nego što su zaista i ušli u salu da operišu dečake. Ovo je bio istorijski trenutak jer ste imali mogućnost da u jednoj virtuelnoj Sali imate u istom trenutku najbolje stručnjake na svetu iz ove oblasti – saopšteno je iz brazilske bolnice.

Ovaj pionirski poduhvati, kako ističu, budi nadu i za druge, slične mališane koji bi mogli uspešno da budu podvrgnuti hiruškoj intervenciji odvajanja sa minimalnim komplikacijama.

Tokom 27 sati same operacije u kojoj je učestvovalo 100 lekara i medicinskih stručnjaka, na smenu su napravili samo 4 pauze od 15 minuta za kratak obrok i uzimanje vode.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)