Dete

TELO OVE MAJKE JE NAPALO BEBU U STOMAKU: Hitno su je porodili! Ovakav slučaj se retko viđa, svi u bolnici su u čudu

Dečak je rođen u 36. nedelji carskim rezom.

08.08.2024 18:05

TELO OVE MAJKE JE NAPALO BEBU U STOMAKU: Hitno su je porodili! Ovakav slučaj se retko viđa, svi u bolnici su u čudu
Shutterstock

Mali Artur Vilijams nije rastao tako brzo kao što se očekivalo u materici pa su lekari odlučili da izvrše krvne analize. Otkrili su da nerođeno dete ima istu retku krvnu grupu kao i njegov otac, Met Vilijams (33), Rh negativan. Majka troje dece Sem Vilijams (29) imala je drugačiju krvnu grupu, pa je njeno telo bebu videlo kao nešto "strano" i njen imuni sistem ga je napao. Artur je morao da se rodi dve nedelje ranije carskim rezom i hitno je prebačen u dečiju bolnicu u Kardifu sa teškom žuticom - uprkos tome što nije imao uobičajeni žuti izgled.

Posle sedam meseci, lekari su primetili da Artur ne raste baš brzo i proverili su Metovu i njegovu krvnu grupu. Otkrili su da ima drugačiju krvnu grupu od majke, što znači da njeno telo usporava njegov rast. Lekari su upozorili da bi Artur mogao da se rodi sa teškom žuticom i da bi mogao da razvije gubitak sluha ili cerebralnu paralizu. 

- Rekli su da može biti progresivno gore sa svakom bebom koju imate. Noa je imao laku žuticu, ali to nije bilo ništa očigledno.

Lekari su razmatrali kada da porode ženu, ali su odlučili da zakažu planirani carski rez u 36. nedelji. 

Artur je rođen u Univerzitetskoj bolnici u Velsu 6. septembra 2022. u 14 časova, piše Mirror. Morao je na dve transfuzije krvi i fototerapiju da bi mu spasli život, ali sada je kod kuće i jača. Majka je objasnila šta se desilo:

- Pošto sam bila druga krvna grupa, moje telo je to tretiralo kao nešto strano. Zapravo je pokušavalo da napadne Artura.

U početku nije bilo znakova da je žutica i lekari nisu bili zabrinuti. Sem je rekla:

- Bio je jednostavno savršen. Stalno sam pitala "Da li izgleda žuto?" 

Ali, kasnije te noći lekari su testirali Arturovu krv i otkrili veoma visok nivo bilirubina - koji može izazvati oštećenje mozga ako se ne leči.

Inače, roditelji su bili oduševljeni kada je zatrudnela 2022. godine. Oni imaju osmogodišnjeg dečaka i trogodišnju devojčicu, a sve trudnoće su do sada prošle glatko.

- Bila sam veoma srećna trudnica. Verovatno sam se najbolje osećala kada sam bila trudna - rekla je Sem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)