Dete

DELFINARIJUM STIŽE U SRBIJU! Evo šta je delfinoterapija i kako utiče na decu s autizmom

Na EKSPU će biti dostupni terapeutski delfini.

26.06.2024 15:02

DELFINARIJUM STIŽE U SRBIJU! Evo šta je delfinoterapija i kako utiče na decu s autizmom
MUSTAFA OZER / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio izgradnju akvarijuma i delfinarijuma u Srbiji, ističući da će ovi projekti imati značajan uticaj na razvoj privrede, privlačenje turista i opšti ekonomski napredak zemlje. Posebno je naglasio da će delfinarijum imati terapeutski potencijal za decu sa autizmom, ističući da je interakcija sa delfinima dokazano korisna za njihov razvoj i blagostanje.

- Akvarijum će biti smešten sa druge strane Save pored Prirodnjačkog muzeja. Imaćemo i delfinarijum na EKSPU. Osim što je atrakcija postoje i takozvani terapeutski delfini za decu sa autizmom, i ništa bolje ne utiče na njih nego ti delfini. On će biti i za svu drugu decu - rekao je Vučić i napomenuo da se o svemu već konsultovao sa ministarstvom zdravlja.

Terapija sa delfinima za decu sa autizmom

Delfini, poznati po svojoj izuzetnoj inteligenciji i sposobnosti za međuvrstašku komunikaciju, postali su saveznici u terapiji dece sa autizmom kroz Dolphin Assisted Therapy (DAT). Delfinoterapija se smatra jednom od efikasnih pomoćnih metoda korekcije za ovu populaciju, omogućavajući pozitivne rezultate u radu sa složenim manifestacijama autizma.

Prema organizaciji NEMO Dolphin Therapy, terapija kombinuje nekoliko pravaca uticaja na dečiji organizam. Fizičke vežbe, kao što su plivanje i igre na otvorenom, pružaju deci nove senzacije i podstiču razvoj grube motorike. Delfini aktivno komuniciraju sa decom kroz igru, omogućavajući im da se voze na njihovim leđima i tapšu ih, pružajući tako nove taktilne senzacije. Psihoterapijski aspekt delfinoterapije se zasniva na pozitivnoj energiji delfina i opuštenoj atmosferi tokom časa, što pomaže deci da se oslobode anksioznosti i dobiju nove pozitivne emocije.

Šta treba da znate pre terapije u delfinarijumu

Pre nego što deca započnu terapiju u delfinarijumu, važno je da se pripreme. Roditelji igraju ključnu ulogu u ovoj fazi, pričajući detetu o delfinima i gledajući video materijale zajedno sa njima kako bi umanjili njihove brige pri ulasku u nepoznato okruženje.

Delfinoterapija za autizam se sprovodi kroz tri faze. Prva faza je priprema, gde se analizira medicinska istorija deteta i sastavlja plan terapije prilagođen individualnim potrebama. U primarnoj fazi, dete direktno interaguje sa delfinima kroz plivanje, igru i jahanje, sve pod nadzorom specijalista kao što su psiholozi, treneri plivanja i specijalisti za rad sa delfinima. Završna faza obuhvata analitički rad radi procene postignutih rezultata delfinoterapije.

Pozitivni uticaji delfinoterapije

Pozitivan uticaj ove terapije potvrđuju i roditelji i stručnjaci kao što su dečji psiholozi i neurolozi, ističući poboljšanja u komunikacijskim veštinama, smanjenju anksioznosti i agresivnosti, normalizaciji sna, kao i unapređenju intelektualnih aktivnosti kod dece sa autizmom.

Delfinoterapija nije samo terapijski metod, već i pristup koji inspiriše, otvara nova interesovanja i pomaže deci da se bolje integriraju u svet oko sebe. Još uvek nije ispitano tačno koliko pomaže kod dece s autizmom, pa tako mnogi stručnjaci smatraju da se radi o trendu više nego o koristi u vidu terapije. 

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)