Dete

DAJTE DECI KIKIRIKI DOK SU MALI I UČINITE VELIKU USLUGU NJIHOVOM ZDRAVLJU: Tako ćete smanjiti rizik od razvoja alergije!

Istraživači su u jednoj studiji došli do zanimljivih rezultata.

30.05.2024 17:35

DAJTE DECI KIKIRIKI DOK SU MALI I UČINITE VELIKU USLUGU NJIHOVOM ZDRAVLJU: Tako ćete smanjiti rizik od razvoja alergije!
Shutterstock

Deca koja su izložena proizvodima od kikirikija još od ranog detinjstva, već sa četiri meseca, imaju manji rizik da razviju alergiju na njih, navodi se u jednoj studiji koja je rađena u Velikoj Britaniji, a objavljena je u časopisu NEHJM Evidence.

U istraživanju je posmatrano 500 dece do 12 godina, a njega su sproveli naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu. Deca kojoj su dati puter od kikirikija ili pire dok ne napune pet godina, imaju 71 odsto manju šasnu da razviju alergiju na kikiriki za razliku od druge dece koja su ih izbegavala.

Druga studija je dala slične rezultate ispitivajući decu do pet godina, međutim nije bilo jasno da li je to dovoljno vremena da se dokaže dugoročna tolerancija, navodi NY Post. Obe studije su sufinansirane i sponzorisane od strane Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Nacionalnog instituta za zdravlje.

Novo istraživanje je pokazalo da je oko 15,4 odsto dece koja su izbegavala ovu grickalicu razvilo alergiju na kikiriki, a imali su do 12 godina, u poređenju sa 4,4 odsto onih koji su ga jeli.

Shutterstock

Stručnjaci ističu da kikiriki treba deci dati u vidu namaza ili u kombinaciji sa majčinim mlekom

Autori studije navode da su ovi rezultati dovoljan dokaz roditeljima da decu od malog uzrasta hrane ovim proizvodima prema utvrđenim smernicama.

Oni navode da bi ova strategija mogla da spreči desetine hiljada slučajeva alergija na kikiriki među kojima su najbrojniji u Americi gde je čak 3,6 miliona dece alergično na njih.

Deci ranije treba dati kikiriki

Gideon Lak istraživač i predavač pedijatrijske alergije, navodi da ga ovakvi rezultati ne iznenađuju jer se alergija na kikiriki razvija veoma rano kod dece između šest i 12 meseci života i da bi se ona sprečila, to treba uraditi veoma rano.

To je prema njegovim rečima biološki fenomen koji je zasnovan na imunološkom principu koji se zove indukcija oralne tolerancije. Kroz istraživanja na mladim miševima smo se uverili da ukoliko se hrane jajima, mlekom i kikirikijem, kasnije ne mogu da razviju ove alergije.

Mnogi roditelji su uprkos "zelenom svetlu" stručnjaka i dalje zabrinuti da li je bezbedno decu izlagati mahunarkama tako rano. Stručnjaci upozoravaju da ceo ili seckani kikiriki može izazvati gušenje pa je najbolje pomešati ga kao namaz sa majčinim mlekom, za decu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)