Dete

ZABRINJAVAJUĆI PODATAK IZ VRTIĆA: Ovo deca ne mogu da urade, a doktor savetuje kako da roditelji provere njegovu motoriku

Ukoliko se motorika deteta ne razvija u najranijem detinjstvu imaće poteškoća u komunikaciji.

13.06.2024 13:17

ZABRINJAVAJUĆI PODATAK IZ VRTIĆA: Ovo deca ne mogu da urade, a doktor savetuje kako da roditelji provere njegovu motoriku
Printscreen/Youtube/NTC sistem ucenja,sutterstock

Da bi dete moglo samostalno da obavlja najjednostavnije aktivnosti poput oblačenja, zakopčavanja dugmadi, korišćenja pribora za jelo i slično važno je da se njegova motorika pravilno razvija i to od najranijeg doba. Stručnjaci ističu da ukoliko se ona pravilno ne razvija, mogu se pojaviti određeni problemi u razvoju deteta, a između ostalog će ono imati poteškoća sa govorom i komunikacijom.

Pokreti prstiju i govor su u mozgu blisko povezani pa kako se motorika podstiče tako se razvija i govor.  Kada se razvija fina motorika u skladu sa uzrastom deteta to prati i govor i njegov rečnik se postepeno obogaćuje. Ako želite da proverite jednostavnim testom kako se razvija motorika vašeg deteta posle treće godine doktor Ranko Rajović osnivač NTC sistema za učenje ima savet.

Da biste to proverili, neophodno je da dete stavi svoj dlan na ravnu površinu, a zatim da postepeno podiže jedan po jedan prst pojedinačno. Ako je njegova motorika dobro razvijena trebalo bi da to uradi bez problema, ako ima poteškoća sa podizanjem prstiju treba još raditi na motoričkim veštinama.

- Većina ljudi teško podiže treći i peti prst, a današnja deca ne mogu ni četvrti. Čak 50 odsto petogodišnjaka ne može ni to. Ovo je prvi znak da nešto nije u redu sa prstima - napominje stručnjak u razgovoru sa inflenserkom i preduzetnicom Aleksandrom Bezmarević.

Igra sa plastelinom, glinom ili testom je aktivnost koja polako odumire, a doktor Rajović preporučuje da se fina motorika kod dece može razvijati upravo kroz to. Prebacivanje stvari iz jedne u drugu posudu, predmeta u flašu, zatvaranje i otvaranje čepova  ili vezivanje čvorova su takođe načini na koji dete može usvajati motoričke veštine. Takođe, hvatanje loptice ili igra sa krastavcima je isto poželjna.

- Devojčice su nekada skupljale salvete, morale su prstima da prebiraju slojeve. Dečaci su skupljali slike - napominje doktor.

Budući da su neke takve aktivnosti nestale, danas bi trebalo osmisliti neke nove igrice i aktivnosti kako bi deci pomogli da razvijaju motoriku koja je izizetno važna za njihov celokupan razvoj.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)