Dete

VAŠE DETE JE IZNENADA PROMENILO PONAŠANJE? Možda ste mu rekli neku od ovih 10 stvari koje nikako niste smeli!

Nismo ni svesni koliki uticaj imaju reči na decu.

31.05.2024 13:44

VAŠE DETE JE IZNENADA PROMENILO PONAŠANJE? Možda ste mu rekli neku od ovih 10 stvari koje nikako niste smeli!
Shutterstock

Psihički razvoj deteta je izuzetno važan, a reči roditelja imaju ključnu ulogu u formiranju dečjeg samopouzdanja i stavova prema sebi i svetu oko sebe. Mnogi roditelji nisu svesni koliki uticaj imaju njihove reči na decu, te je važno da budu pažljivi i svesni svojih izjava. 

Dr Tova Klan iz Centra Barnard za razvoj dece u Njujorku ističe deset stvari koje roditelji nikada ne bi trebalo da izgovore svojoj deci. Između ostalog, ističe se važnost dopuštanja deci da greše i samostalno donose odluke, umesto da im roditelji nameću svoje stavove.

Ovih 10 stvari nikada ne bi trebalo da govorite svojoj deci.

shutterstock.com

Ovih 10 stvari nikako ne govorite deci

"Pogledaj koliko kila imaš!"

Važno je izbegavati komentare na račun težine deteta, jer to može negativno uticati na njihovo samopouzdanje. Takođe, ističe se važnost dopuštanja deci da samostalno donose odluke i iskuse posledice svojih izbora.

"To se tako ne radi, daj da ti pokažem"

Deca treba da iskuse greške i padove, te je važno da im se dopusti da samostalno savladavaju izazove. Preuzimanje kontrole nad njihovim aktivnostima može negativno uticati na njihovo samopouzdanje.

"Baš si stidljiv"

Opet jedna vrsta ponižavanja koje roditelji nesvesno rade. Kada detetu prigovore da je stidljivo ili da ne bude takvo, ono se oseća neprijatno jer misli da nešto s njim nije u redu. Deca imaju različite karaktere jednako kao i odrasli te nema smisla pokušavati da od njega napravite nešto što nije. 

"Glup si"

Važno je dopustiti deci da izraze svoje emocije, čak i ako roditeljima deluju neobično. Deca treba da se osećaju slobodno da budu ono što jesu, bez straha od negativnih komentara.

"Nemoj da plačeš. Nema razloga za to"

Doktorka Klan ističe da je važno pružiti detetu podršku i razumevanje kada je uznemireno, umesto da im se govori da prestanu da plaču. Ignorisanje dečjih emocija može imati negativne posledice na njihov emocionalni razvoj.

Shutterstock

Psihički uticicaj na dete je veliki

"Veliki dečaci ne plaču"

Stereotipi o polovima mogu imati štetan uticaj na dečji razvoj. Deca treba da se osećaju slobodno da izraze svoje emocije, bez straha od osude ili ismevanja. 

"Gle, kako si lepa! Baš si lepa!"

Fokusiranje isključivo na fizički izgled može imati negativan uticaj na dečje samopouzdanje. Umesto toga, važno je podsticati decu da razvijaju svoje druge osobine i talente.

"To nije baš lepo, ne stoji ti"

Komentari na račun izbora odeće ili stila mogu sputavati dečju kreativnost i samopouzdanje. Deca treba da se osećaju slobodno da izražavaju sebe kroz svoj stil i da budu prihvaćena takva kakva jesu.

"Jesi sigurna da želiš to da jedeš? To goji"

Kompleksi vezani za telesnu težinu mogu se razviti još u detinjstvu, te je važno izbegavati komentare koji bi mogli uticati na dečje samopouzdanje. Umesto toga, roditelji treba da podstiču zdrave navike ishrane i fizičke aktivnosti kod svoje dece.

"Jako si me razočarala"

Nametanje osećaja krivice može imati negativan uticaj na dečji emocionalni razvoj. Važno je da deca nauče iz svojih grešaka, umesto da se osećaju poniženo ili krivim zbog njih.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)