Zanimljivosti

OTKRIVEN SADRŽAJ PORUKE NA KRALJIČINOM KOVČEGU! Evo šta se krije na njoj! (FOTO)

Britanski mediji utrkivali su se ko će prvi uspeti da snimi napis sa ceduljice koja se nalazila na samom vrhu kovčega s telom preminule britanske kraljice Elizabete II.

20.09.2022 17:00

OTKRIVEN SADRŽAJ PORUKE NA KRALJIČINOM KOVČEGU! Evo šta se krije na njoj! (FOTO)
Foto: Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta II sahranjena je juče u Londonu. Nakon dirljive službe u Vestminsterskoj opatiji njeno telo je položeno u kraljevskoj kapeli Svetog Đorda.

Tokom obreda na kovčegu je stajao venac sa cvećem i lišćem iz vrtova Bakingemske palate, Klarens kuće i Hajgrouv kuće. Među cvećem u vencu su bili ruzmarin i mirta. Ona je isečena od biljke koja je bila deo kraljičinog venčanog buketa 1947. godine. 

Ipak, u aranžmanu na kovčegu nalazila se i jedna poruka koja je privukla posebnu pažnju medija, te su učinili sve ne bi li otkrili njen sadržaj. Kako piše britanski San, nju je svojom rukom ispisao novopostavljeni britanaski kral, Čarls III.

U poruci je pisalo: "S ljubavlju za večno sećanje, Čarls R".

Oznakom "R" se potpisuju svi monarsi širom sveta i ona označava onoga koji vlada.  

Preko kovčega bila je zastava nazvana Kraljevski standard koja predstavlja suvereno i Ujedinjeno Kraljevstvo. Na vrhu kovčega se nalazila kruna Carske države optočena sa više od 3.000 dragog kamenja i to sa 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Pored se nalazio i carski skiptar. Prema proceni britanskih medija, poslednju poštu kraljici u Londonu je odalo više od 250.000 ljudi. 

Inače, sličnu poruku kraljica je ostavila na kovčegu svog supruga princa Filipa koji je preminuo prošle godine. 

POdsetimo, Kraljica Elizabeta II je umrla 8. septembra u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral gde je provela najlepše godine života. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)