Zanimljivosti

TAJNA ŠEŠIRA NA SAHRANI KRALJICE ELIZABETE! Evo zašto su sve dame izgledale GOTOVO IDENTIČNO!

Pravila oblačenja i ponašanja na kraljevskoj sahrani propisala je još britanska kraljica Viktorija 1861. godine, a evo kako su ih danas ispoštovale članice kraljevske porodice.

19.09.2022 18:00

TAJNA ŠEŠIRA NA SAHRANI KRALJICE ELIZABETE! Evo zašto su sve dame izgledale GOTOVO IDENTIČNO!
Foto: Tanjug/AP

Sve žene iz kraljevske porodice, uključujući i suprugu princa Harija, Megan Markl, nose crne šešire na sahrani kraljice Elizabete II kao tradicionalni britanski simbol žalosti. Prvi put crni šeširić ponela je i princeza Šarlota (7), ćerka kraljičinog unuka princa Vilijama i princeze Kejt Midlton.

Prema strogom protokolu dame su u obavezi da nose crni šešir s nekom vrstom mrežice preko lica kao znak duboke žalosti zbog preminule kraljice. Mrežica je poznata i po imenu "veo žalosti" i pruža određenu dozu privatnosti ožalošćenom članu porodice. Međutim, kako su prethodnih dana crne šešire kupovale i obične građanke u Londonu, zavladala je prava nestašica za crnim šeširima. 

Megan bez vela žalosti

Prema dugogodošnjoj tradiciji, predviđen je strog način oblačenja za dan sahrane monarha. Crnim kapama i šeširima dame kraljevske porodice odaju počast preminulom monarhu. Kraljica supruga, Kamila, odabrala je elegantan manji šešir s diskretnom mrežicom preko lica. Princeza Kejt nosila je nešto drugačiji šešir sa širokim obodom i malim velom, dok je Harijeva supruga Megan Markl ponela elegantan crni šešir sa širokim obodom i bez mreže preko lica. To se može tumačiti dvostruko - Megan zvanično više nije član kraljevske porodice nakon su njoj i Hariju oduzete kraljevske povlastice i postoji mogućnost da jedan član kraljevske pordice odstupi od strogo propisanih pravila.

Inače, kraljevski propisi predviđaju i strogi dres kod, pa su sve dame iz kraljevske porodice morale da nose crne haljine s debelim grilon, crnim čarapama. 

Šešir princeze Eugenije

Kraljičina jedina ćerka, princeza Ana, nije krila tugu zbog smrti majke, a pažnju je privukla i ćerka princa Endrua, princeza Eženi koja je nosila neobičan crni šešir s velom. Njena rođena sestra, princeza Beatrisa,  imala je mali crni šešir nalik na tokicu s velikom mašnom. Od svih dama kraljevske porodice jedino je princeza Kejt Midlton ponela i nakit za žaljenje, odnosno ogrlicu od bisera, Oni simbolišu suze, a sve u znak poštovanja prema preminuloj kraljici. Osim toga, ona je ponela i biserne minđuše koje su nekada pripadale kraljici. 

Pravila oblačenja i ponašanja na kraljevskoj sahrani propisala je kraljica Viktorija 1861. nakon smrti svog supruga princa Alberta. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)