Zanimljivosti

BRED PIT pazario gajbu za 40 MILIONA DOLARA: Evo kako izgleda kuća na litici pravljena za slavnog pisca (FOTO)

Kuća je sagrađena prema projektu poznatog arhitekte Čarlsa Grina koji je pune 4 godine lično birao svaki kamen vodeći računa da se velelepno zdanje ukopi i ne naruši prirodno okruženje

27.07.2022 12:00

BRED PIT pazario gajbu za 40 MILIONA DOLARA: Evo kako izgleda kuća na litici pravljena za slavnog pisca (FOTO)
Ap photo

Holivudski glumac Bred Pit (58) pazario je za 40 miliona dolara velelepno imanje koje je nekada pripadalo čuvenom piscu Danijelu Luisu Džejmsu. Imanje se nalazi na samoj litici svega nekoliko metara od mora u malenom gradiću Karmel na jugu Kalifornije.

Već više od 100 godina ovaj gradić koji se prostire na tek 640 hektara utočište je brojnih umetnika i ima više od 100 galerija. Jedan od gradonačelnika ovog malenog gradića bio je u glumac i reditelj Klint Istvud i koji i danas živi u Karmelu.

Arhitekta birao svaki kamen

Imanje koje je pazario Pit smešteno je na samoj litici koja se nadvija nad morem i opasano je bujnom vegetacijom koja pruža potpunu privatnost vlasniku. Projekat je radio poznati arhitekta Čarls Grin koji je pune 4 godine nadgledao radove i lično je birao svaki kamen koji je ugrađen ovo imanje. Kad je konačno završeno, dobilo je ime „Morski svet“ zbog blizine mora i zato što se ambijentalno potpuno uklopilo u prirodu i okolne stene na čemu je insistirao Grin koji nije želeo da naruši prirodan sklad ovog mesta.

Stanovnici Karmela oduševljeni su što i u susedstvo dolazi još jedan poznati glumac posebno što je velelepno imanje prazno već godinama i neminovno propada nagriženo zubom vremena.

Kako pišu britanski mediji, Bred se navodno na prvi pogled zaljubio u ovo imanje jer je ljubitelj rustičnog stila i nije žalio para samo da ga kupi čak pre nego što je oglašeno za prodaju. Jedino ostaje nejasno da li holivudski glumac planira da se preseli u ovu kući ili će je koristiti za odmor daleko od holivudske gužve i za uživanje sa 6 dece koje je dobio i usvojio tokom veze i braka sa bivšom ženom Anđelinom Džoli.

Kamini od rezbarenog mermera

Nije poznato koliko kvadrata ima kuća, ali gledano iz vazduha čini se da nije velika. Grin je spoljne zidove kuće napravio da izgledaju kao da rastu iz litica i potpuno se uklapaju u obalu. Kako bi što manje remetio prirodno okruženje, on je napravio neobičan vijugavi plan i raspored soba koje prkose logici uobičajenih prednjih, bočnih i zadnjih uzvišenja. Grinovi arhitektonski crteži kombinuju tlocrte sa raznim crtežima nadmorske visine i pokazuju da je kuću gradio kao celinu, a ne o njenim delovima.

Sve prostorije raspoređene su u prizemlju stvarajući osećaj jedinstva kompletnog unutrašnjeg prostora. Ima predivne ogromne, lučne prozore sa kojih puca pogled na more i krov koji naglašava mediteranski stil gradnje.

Unutrašnjost kuće koja je u rustičnom stilu u kome dominiraju crvene i oker boje poslednji put je fotografisana pre 25 godina, pa je pitanje šta je ostalo od nameštaja i umetničkih slika koje su krasile zidove u sobama. Ali nema sumnje da su ostali sačuvani kamini od rezbarenog mermera koji mogu da se koriste u hladnim jesenjim danima.

Stene i granit

Vrata su urađena od drvenih okvira sa velikim staklenim pločama što omogućava da toplo kalifornijsko sunce nesmetano ulazi u kuću, dok su tavanice osmišljene kao zamršeni svodovi koji se nadvijaju iznad soba.

U blizini kamina nalazile su se raskošne prazne police za knjige kao i trpezarijski sto nedaleko od prozora.

U unutrašnje zidove ugrađena su i duga ogledala koja prostor čine većim nego što jeste. Na plafonima koji su ukrašeni cvetnim rezbarijama nalazili su se raskošni lusteri koji su uveče osvetljavali ovaj neverovatan enterijer.

Fotograf Alekander Vertikof koji je 1997. snimao unutrašnjost kuće rekao je da ona nije previše velika, ali je zajedno sa imanjem potpuno odvojena od ostatka naselja što pruža privatnost vlasniku.

- Teško je reći koliko ima soba i čemu su sve služile, ali je sigurno takve kuće se više ne prave. Iako je jasno da u kući niko ne živi već godinama, sama građevina i imanje su prilično neverovatni – rekao je on.

Luksuzna nekretnina izgrađena je od kamena i granita koji je vađen nedaleko odatle kako bi se, po zamisli Grina, savršeno uklopili i stopili sa okolinom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)