Zanimljivosti

KIM UNIŠTILA haljinu MERILIN Monro: Stručnjaci kažu da je komad trajno oštećen!

Nakon muka da u nju uđe, strogih dijeta i steznika, i na kraju pokrivanja otvorenog rajsferšljusa krznenim prekrivačem, izgleda da su obline Kim Kardašijan ipak bile preveliki zalogaj za čuvenu haljinu.

15.06.2022 10:00

KIM UNIŠTILA haljinu MERILIN Monro: Stručnjaci kažu da je komad trajno oštećen!
Srećna republika

Iako je najpoznatije svetska starleta mnogima zapala za oko kada je pod ruku sa dečkom Pitom Dejvidsonom prošetala crvenim tepihom Met Gale u legendarnoj toaleti, izgleda da je odluka da se haljina pozajmi Kim Kardašijan za ovu prigodu bila veoma loša odluka, budući da su se pojavili navodi kako je čuveni komad nepovratno oštećen. Portal Srećna Republika otkriva kako i zašto je do toga došlo.

Naime, istorijska haljina u kojoj je Merilin Monro Džonu Kenediju otpevala pesmu „Srećan rođendan, gospodine predsedniče“ pretrpela je trajna oštećenja nakon što je Kim Kardašijan nosila ovaj osetljiv komad garderobe tokom pojavljivanja na crvenom tepihu Met Gale 2022. godine, tvrdi kolekcionar Skot Fortner. Ovaj stručnjak ja zadužen za autentifikaciju i verifikaciju predmeta i suvenira vezanih za legendarnu američku glumicu iz 50-ih. On je u objavi na svom blogu objavio fotografije na kojima se vidi rastegnuta tkanina i kristali koji nedostaju na poleđini haljine.

Sve ovo se desilo nakon što je Kardašijanka nosila kultnu haljinu na crvenom tepihu Met Gale 2. maja 2022. godine, a nakon toga se presvukla u repliku legendarne toalete koju je nosila do kraja večeri. Fortner kaže da je odluka vlasnika haljine, privatnog muzeja „Riplijevo verovali ili ne“, da istu pozajmi bila neodgovorna, budući da je legendarni komad garderobe označen kao najpoznatija haljina na svetu.

Ovu istorijsku toaletu muzej je otkupio 2016. godine za čak 4,8 miliona dolara i od tada se ona čuva u zamračenom trezoru sa kontrolisanom temperaturom i vlažnosti vazduha od 40 do 50 procenata, kako bi očuvao integritet ovog komada. Ipak, slike navodne štete su izazvale plimu nezadovoljstva na društvenim mrežama usmerenog protiv Kim Kardašijan, a mnogi su je kritikovali zato što je odlučila da ponese legendarnu haljinu. Jedna osoba je na Tviteru napisala:

- Ovo je kao da uđete u Luvr i bacite razređivač farbe direktno na Mona Lizu. Očuvanje mode je veoma važno. Ovo je isto kao i uništenje nekog nezamenljivog istorijskog artefakta, sve samo da bi se ona prošetala crvenim tepihom. Muka mi je od toga.

Drugi korisnik je napisao:

- Kardašijanka bi trebalo da plati popravke. A ko god je dao dozvola da se tako kultna haljina koristi kao rekvizit, bi trebalo da bude otpušten iz istih stopa.

Fortner je rekao da, iako je razočaran stanjem haljine, njegova namera nije bila da se sav gnev sruči na rijaliti zvezdu.

- Mislim da je razočaranje koje doživljavam izazvano time što je Riplijev muzej više puta izjavio da čine sve što mogu da zaštite i očuvaju haljinu. Smatram da je njihov potez bio neodgovoran, ovo nije samo haljina. Ovo je kulturna ikona. To je politička ikona. To je holivudska ikona. To je deo američke istorije sa događaja koji desio pre 60 godina. Haljina je trebalo da bude arhivirana, sačuvana i da se o njoj vodi računa. Mislim da se mnogi ljudi zaista žestoko obrušavaju na Kim Kardašijan, a to nije bila moja namera. Radi se o najpoznatijoj haljini na svetu - rekao je Fortner.

Haljinu, koju je kreirao francuski dizajner Žan Luis, Merilin Monro je obukla 19. maja 1962. godine, kada je tadašnjem američkom predsedniku Džonu Kenediju izvela svoju sada već čuvenu pesmu „Srećan rođendan, gospodine predsedniče“. Fortner je dodao da smatra da je odluka Riplijevog muzeja da pozajmi haljinu starleti Kim Kardašijan doneta zbog publiciteta, piše portal Independent

- Pošto je količina publiciteta koja je proizašla iz ovoga bila zaista neprocenjiva, ne biste mogli da platite za količinu publiciteta koju su oni dobili i to je zaista jedina stvar za koju mogu da pretpostavim da je bila razlog da to urade.

Nakon Met Gale, Riplijev muzej je insistirao na tome da su preduzeti svi koraci kako haljina ne bi bila oštećena dok ju je nosila Kim Kardašijan. Amanda Džojner, potpredsednica za licenciranje i izdavaštvo u okviru Riplijevog muzeja, je o tome rekla sledeće:

- Kim nikada nije bila sama sa tom haljinom. Predstavnik Riplijevog muzeja je uvek bio u blizini. Pobrinuli smo se da u svakom trenutku imamo mogućnost da kažemo ne nastavljamo dalje sa planom, kada god bismo videli da bi haljina mogla da se pocepa ili nam način na koji se ona nosi nije bio prihvatljiv.

I dok društvene mreže gore zbog ove teme, svet i dalje očekuje da se predstavnici Riplijevog muzeja i same Kim Kardašijan oglase na ovu temu i objasne šta se tačno dogodilo.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)