Zanimljivosti

KRALJICA U TEŠKOM STANJU? Nakon što se posle 59 godina nije pojavila pred parlamentom, Britanci u panici: Kritično je?!

Kraljica je ove godine izostala sa Državnog otvaranje parlamenta i to tek treći put u svom 70 godina dugom vladarskom stažu.

11.05.2022 11:00

KRALJICA U TEŠKOM STANJU? Nakon što se posle 59 godina nije pojavila pred parlamentom, Britanci u panici: Kritično je?!
Ap photo

Mnogi Britanci su sa zebnjom dočekali šokantnu odluku britanske kraljice Elizabete II da odustane od pojavljivanja pred parlamentom, koja je usledila nakon konsultacija sa kraljevskim lekarom. Budući da se ovo dešava po prvi put u 59 godina i ukupno treći put od kada je stupila presto 1952. godine, javnost budno prati dalji razvoj događaja. Portal Srećna Republika otkriva kako je do ove situacije došlo i ko je kraljicu zamenjivao na njenim dužnostima tokom ovog događaja.

Prekretnica u tradiciji

Naime, princ Čarls (73) je dobio ovlašćenje da pročita govor koji prenosi televizija, i to zajedno sa svojim sinom, princom Vilijamom (39). Ovakva odluka predstavlja istorijsku promenu protokola. Pored toga, ovo dramatično povlačenje izazvalo je novi talas straha za kraljičino zdravlje i to mesec dana pre njene zabave povodom platinastog jubileja. Bakingemska palata potvrdila je da se Njeno Veličanstvo (96) neće prisustovati ceremoniji u Vestminsteru zbog povremenih problema sa pokretljivošću.

Umesto toga, ona je izdala kraljevski dekret kojim je sinu Čarlsu i unuku Vilijamu dozvolila da je zamenjuju samo na jedan dan. Oni su imali čast da zajedno otvore novu sednicu parlamenta u njeno ime kao “državni savetnici”. Njen tron je bio upražnjen i imperijalna državna kruna je stigla u parlament, ali je Čarls nije nosio.

Portparol Bakingemske palate je rekao:

- Kraljica i dalje ima povremene probleme sa pokretljivošću i uz konsultacije sa svojim lekarima nevoljno je odlučila da neće prisustvovati Državnom otvaranju parlamenta. Na zahtev Njenog Veličanstva i uz saglasnost nadležnih organa, princ od Velsa će pročitati kraljičin govor u ime Njenog Veličanstva, uz prisustvo vojvode od Kembridža.

Mlađe generacije

Kraljica je izdala „Patent za pisma", kojim je delegirala ovlašćenje Čarlsu i Vilijamu da otvore novu sednicu parlamenta i omogućila princu od Velsa i vojvodi od Kembridža da zajedničkim snagama obave taj posao. Čarls nije nosio krunu, ali je zauzeo svoje mesto u pomorskoj uniformi i sedeo pored supruge Kamile, vojvotkinje od Kornvola (74), koja je pre tri meseca dobila odobrenje da postane “kraljica supruga”. Princ Vilijam se pojavio u svečanom jutarnjem odelu i sedeo pored Čarlsa i Kamile.

Upućeniji izvori iz palate kažu da kraljica ne pati ni od kakve nove bolesti, ali da i dalje pati od bolova i nelagodnosti zbog problema sa pokretljivošću. Pomoćnici takođe ističu da je obavila i telefonski razgovor sa Australijom i da će nastaviti virtuelnu nedeljnu audijenciju sa Borisom Džonsonom. Kraljica je bila primorana da propusti niz velikih događaja u proteklih 6 meseci zbog problema sa pokretljivošću koji utiču na njena leđa, kukove i kolena. Mnogi sada strahuju da se ona uopšte neće ni pojaviti na svom četvorodnevnom platinastom jubileju koji počinje u četvrtak, 2. juna.

Pomoćnici pomno prate njen raspored i ne očekuje se da će prisustvovati svim događajima tokom četvorodnevnog praznika kojim se obeležava njenih 70 godina na tronu. Bakingemska palata je trebalo da sačeka sa objavljivanjem odluke o njenom prisustvu na ovogodišnjem Državnom otvaranju parlamenta. Ali njihovi pažljivo osmišljeni planovi da prevezu kraljicu zamka Vindzor do Vestminstera, koji su jedan od drugog udaljeni skoro 42 kilometra, pali u vodu. Bakingemska palata je zamoljena da potvrdi promenu plana nakon što je ova priča osvanula na Internetu.

Odsustvo sa bitnih događaja

Prošlog oktobra kraljica je provela noć u bolnici i urađenje su joj analize nakon što se povukla iz dvodnevne posete Severnoj Irskoj. Tada je bila primorana da otkaže nastupe, uključujući i klimatski samit COP26 u Glazgovu, po preporuci lekara. Kada se u novembru obeležavao Dan sećanja na poginule, kraljica je tog nedeljnog jutra odlučila da ostane u zamku Vindzor zbog uganuća leđa, umesto da prisustvuje ceremoniji polaganja venaca na Cenotafu.

Kraljica već neko vreme koristi štap za hodanje, a princ Endru joj je pomogao da uđe u Vestminstersku opatiju prošlog meseca na komemoraciji u čast njenog pokojnog supruga, princa Filipa. Pored toga, kraljica Elizabeta II je februaru preležala Kovid i nakon njega nastavila da obavlja svoje dužnosti. Ipak, kasnije se poverila da se posle ovog virusa oseća veoma umorno i iscrpljeno, piše britanski San

Pre ovog šokantnog povlačenja, izvori iz palate su nagovestili da su osmišljeni novi planovi kako bi se kraljica ipak pojavila u Domu parlamenta. Trebalo je da doputuje automobilom, da se vozi liftom umesto da se penje stepenicama i da nosi svečanu dnevnu haljinu bez teške imperijalne državne krune, kao što je to činila ranije. Pomoćnici palate i vladini organizatori takođe su se pobrinuli da kraljica što manje mora da hoda i da prisustvuje događaju onako kako je njoj najprijatnije. Ipak, ispostavilo se da su ti planovi isuviše ambiciozni. 

Državno otvaranje označava početak parlamentarne godine, a kraljičin govor predstavlja dnevni red Vlade i zakone koje želi da uvede. Prošle godine je prilagođen kako bi se smanjili ceremonijalni elementi i osigurala zdravstvena bezbednost ovog događaja. Treba napomenuti da je kraljica u prošlosti propustila ovaj događaj samo dva puta tokom svoje 70 godina duge vladavine. Bila je odsutna 1959. godine kada je bila trudna sa princom Endruom i 1963. godine kada je trebalo da rodi princa Edvarda. Lord kancelar je u oba slučaja pročitao govor u njeno ime.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)